3FM Serious Request

Dit is er gebeurd met de opbrengst van 3FM SR18: The Lifeline

  1. Nieuwschevron right
  2. Dit is er gebeurd met de opbrengst van 3FM SR18: The Lifeline

Vandaag besteden we op 3FM aandacht aan de besteding van de 3FM SR18-opbrengst. Wat is er in het eerste halfjaar van 2019 al gebeurd met het geld en hoeveel mensen zijn daarmee geholpen? Hieronder lees je waar we voor in actie zijn gekomen én wat voor resultaten dat nu al behaald heeft!

56.000 mensen

Tijdens de vijftiende editie van 3FM Serious Request zamelde Nederland geld in voor het redden van levens: €1.308.889. Na de actieweek liep dit bedrag nog op tot €1.450.157. Dit geld gaat naar reanimatie en AED's, bescherming tegen natuurrampen en noodhulp bij oorlog en conflicten.

In het eerste halfjaar van 2019 is tot nu toe (na aftrek van campagnekosten) een bedrag van €649.488 besteed, waarmee ruim 56.000 mensen geholpen zijn door het Rode Kruis. Hieronder vind je per doel wat er gedaan is.

Reanimatie en AED's

- Meer dan 800 mensen (waaronder 300 scholieren) kregen een reanimatiecursus van het Rode Kruis, waarmee zij levens kunnen redden als iemand een hartstilstand krijgt. De verwachting is dat in de komende maanden nog eens 500 mensen (waaronder ruim 150 jongeren) diezelfde kennis kunnen opdoen via het Rode Kruis.

- Daarnaast werden 52 docenten opgeleid zodat zij zelf hun leerlingen een reanimatiecursus kunnen geven. Op korte termijn komen daar nog 96 docenten bij. Zo wordt het belang van reanimatie beter geïntegreerd op scholen en leren jongeren al op vroege leeftijd hoe zij moeten reanimeren.

- Op 88 locaties, waaronder scholen, buurthuizen en wijkverenigingen, werden AED’s opgehangen dankzij de donaties aan 3FM Serious Request: The Lifeline.

Een AED

Bescherming natuurrampen (Filipijnen*)

- Om lokale waarschuwingssystemen draaiende te houden is de kracht van lokale vrijwilligers nodig. Daarom werden 273 mensen geworven als vrijwilliger door het Rode Kruis.

- 373 mensen, naast vrijwilligers ook docenten, lokale ambtenaren en gewone burgers, werden getraind in EHBO, rampen risicovermindering, ramp paraatheid en risico beoordeling.

- In 7 deelgebieden (zogeheten barangays) zijn waarschuwinggsystemen in opbouw. Na werving, voorlichting en training van vrijwilligers, worden nu capaciteits-assessments uitgevoerd. Hierbij wordt nauwkeurig in kaart gebracht welke hulp-, waarschuwings- en evacuatiematerialen voorhanden zijn en wat verder nog nodig is en dus gekocht moet worden.

- Na onderzoek naar soorten mangroves en locaties bereidt het Rode Kruis zich voor op het planten van circa 3000 zaailingen op drie locaties rondom Tacloban. Dit gebeurt in februari 2020, als het plantseizoen begint. Deze natuurlijke interventie beschermt de lokale bevolking tegen verwoestende golven bij een overstroming of als gevolg van een tyfoon.

Een mangroveplantage (Foto: Sander Koning)

Noodhulp bij oorlog en conflict (Zuid-Soedan**)

- Bijna 40.000 mensen in het door conflict verscheurde Zuid Soedan kregen noodhulpspullen, zoals slaapmatten, dekens en dekzeilen van het Rode Kruis. Daarmee konden zij een tijdelijk onderdak voor zichzelf maken.

- Het Rode Kruis heeft 12.000 mensen in acute nood voorzien van een voedselpakket met onder meer sorghum, bonen, olie, zout en suiker.

- Mede dankzij 3FM Serious Request: The Lifeline kregen ruim 1500 mensen medische en fysiotherapeutische hulp van het Rode Kruis. Meer dan 1100 mensen kregen krukken en 160 mensen kregen een rolstoel. Wie mobiel is kan beter voor zichzelf zorgen en zichzelf in veiligheid brengen.

Kliniek in Zuid-Soedan (Foto: Sander Koning)

Eerdere jaren

Wil je meer weten over de besteding van dit jaar én voorgaande edities? Op de site van het Rode Kruis vind je alle informatie.

Kom in actie voor 3FM Serious Request: The Lifeline

Met 3FM Serious Request: The Lifeline zet NPO 3FM zich samen met het Rode Kruis in voor slachtoffers van mensenhandel.

In de week voor kerst (18-24 december) lopen drie teams met twee 3FM-dj’s van actie naar actie. Ze beginnen in Goes en gaan lopend door Nederland om op kerstavond aan te komen in Groningen. Wil je meer weten of zelf in actie komen voor een van de doelen, klik dan hier!

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

*Let op: dit zijn totalen van de Philippine Red Cross operatie in Tacloban. Deze hulp is voor 25% gefinancierd met geld van 3FMSR 2018.
*Let op: dit zijn totaal resultaten van het ICRC operatie in Zuid-Soedan. Deze hulp is voor 2.8% gefinancierd met geld van 3FMSR 2018.

Ster advertentie
Ster advertentie