3FM Serious Request

Wijnand in Ivoorkust: zijn meest indrukwekkende foto's

  1. Nieuwschevron right
  2. Wijnand in Ivoorkust: zijn meest indrukwekkende foto's

3FM-DJ Wijnand Speelman ging voor 3FM Serious Request op reis naar Ivoorkust om een stille ramp te verslaan: longontsteking. Een heftige reis waarbij Wijnand veel verdrietige dingen tegenkwam, maar ook een aantal hoopvolle verhalen hoorde. We vroegen hem welke momenten en personen uit zijn reis hem altijd bij zullen blijven.

Alle foto's door Sacha de Boer

Tijdens zijn reis naar Ivoorkust maakte 3FM-DJ Wijnand Speelman ontzettend veel mee. Deze vier foto's vertellen de verhalen van Felicien, Christel, Lucien en Alain. Stuk voor stuk mensen die op hun eigen manier te kampen hebben gehad met longontsteking.

Het Rode Kruis heeft hen al kunnen helpen, maar er zijn jaarlijks nog steeds 900.000 kinderen die overlijden aan deze ziekte. Met voorlichting en behandeling kunnen we dit tegengaan. Kom in actie, doneer of vraag een plaat aan!

1. "Het verhaal van Felicien laat zien hoe simpel het kan zijn"

"Deze vrouw, Felicien, verloor twee weken voor het maken van deze foto haar man. We waren in de regio en kregen bericht van een Rode Kruis-medewerker die bij haar hut was: haar kindje was ook ziek. Wij hadden een dokter bij ons en zijn er toen meteen naartoe gereden.

Feliciens kindje was heel kortademig door de longontsteking. Ze had geen geld om naar de kliniek te kunnen reizen, dus heeft ze verband om het buikje van haar kind gedaan. Iets wat natuurlijk helemaal geen effect heeft! We namen hen mee naar de kliniek, waar het kind antibiotica kreeg. Twee dagen later keerden we terug en was het kind weer beter. Zo simpel kan het dus zijn."

2. "De kliniek van Lucien miste belangrijke basisvoorzieningen"

"Dit is het ziekenhuis van dokter Lucien. Hij is 28 jaar, een leeftijdsgenootje van me. Er was een bijzonder soort van begrip tussen ons, we voelden elkaar heel erg aan. Hij vertelde me dingen waarvan wij niet eens kunnen voorstellen dat het ooit in Nederland zal gebeuren.

De kliniek van Lucien krijgt per maand driehonderd kinderen binnen die longontsteking hebben, en dat is nog buiten het echte 'longontstekingsseizoen' ook. Een enorm aantal zieken dus, die vaak niet geholpen kunnen worden door een gebrek aan basisvoorzieningen. De zuurstoftank die je op de foto ziet staan was toen al twee weken leeg. Er is daar gewoon een gebrek aan zuurstof daar! Dat is toch niet voor te stellen?"

3. "Het kindje van Christel had alleen maar antibiotica nodig"

"Christel was helemaal in paniek toen ze aankwam bij de kliniek van Lucien. Haar kindje was kortademig en ze had geen echt idee wat er aan de hand was. Ze regelde 's avonds laat iemand die haar naar de kliniek kon brengen en wist zelfs daar niet of haar kindje het zou gaan redden: er was geen zuurstof.

Gelukkig waren er wél medicijnen. Een paar dagen later kwamen we weer langs en was haar kindje beter, dankzij de antibiotica. Dit vind ik zo'n bijzonder verhaal, omdat het laat zien dat simpele medicatie echt verschil maakt! Het Rode Kruis moet alleen de middelen hebben om dit te kunnen doen. Maar het biedt hoop, naast alle verdrietige verhalen over verlies."

4. "Dit is Alain. Alain is een held."

"De man in het midden heet Alain, en hij is een held. Hij heeft zijn baan opgezegd om vrijwilliger te worden voor het Rode Kruis in Ivoorkust. Da's best wel een move, als je je beseft dat de helft van de bevolking onder de armoedegrens leeft. Zijn broers en zussen betalen nu voor zijn levensonderhoud.

Hij gaat nu dorpen langs om voorlichting te geven over hygiëne en het voorkomen van longontsteking. Hij legt ze ook uit wat het is en hoe ze het kunnen herkennen. Ontzettend belangrijk, wat een held is dit."

Meer verhalen uit Ivoorkust?

>> Alle reportages uit Ivoorkust
>> Fotografe Sacha de Boer vertelt haar verhaal
>> Waar doen we het voor dit jaar?

Ster advertentie
Ster advertentie