Reisverslag van Eric Corton in Burundi deel 3
- Nieuws
- Reisverslag van Eric Corton in Burundi deel 3
We kunnen het ons in Nederland niet meer voorstellen, maar in Burundi is cholera nog een veelvoorkomende ziekte. Eric schrijft erover in zijn derde reisverslag
3FM Serious Request Blog 3 Burundi
Dag 3 : Cholera
Het was niet het eerste woord dat ik in gedachten had toen ik wakker werd.Het lag ook niet op m’n lippen bestorven van een conversatie van de avond ervoor of vorige week. Sterker nog..Het is een woord dat ik door de loop van het jaar heen eigenlijk nooit gebruik. Een woord dat antiek klinkt in onze oren. Als iets van ver weg. Als bijna iets Middeleeuws.
Maar vandaag was het een van de eerste woorden die ik hoorde...Cholera.
Cholera in Nederland
Een ziekte waarbij je lichaam zich uit alle macht probeert te zuiveren door zich leeg te gooien.Ernstige misselijkheid,braken, buikpijn en diarree met uitdroging tot gevolg. Soms zelfs binnen één a twee dagen dodelijk, zeker voor kleine kinderen en bejaarden. Het is niet zo vreemd dat Cholera bij ons zo antiek klinkt. De laatste echte uitbraak was in 1866. Er legden toen wel in een zeer korte tijd 21.000 mensen het loodje waarvan meer dan 1000 in de hoofdstad Amsterdam.
De laatste echte zware Cholera epidemie in Europa was in Hamburg, Duitsland in 1892. Daar stierven bijna 10.000 in hele korte tijd aan de gevolgen van deze levensgevaarlijke ziekte.
Hoe krijg je Cholera?
Mensen kunnen voornamelijk besmet raken door het drinken van besmet water of het eten van vis uit datzelfde besmette water. Ook groenten die zijn gewassen in besmet water vormen een groot risico. Als mensen eenmaal besmet zijn met de Vibrio Cholerae bacterie, zijn hun braaksel en uitwerpselen bijzonder besmettelijk.
Vervuilde publieke waterbronnen
Waarom Cholera zo gauw epidemische vormen aanneemt heeft dus voornamelijk met het drinkwater te maken. Mensen hebben, zoals je weet, water nodig om te leven en als ze zo arm zijn (lees blog 1 en 2) dat ze zich geen schoon en veilig water kunnen veroorloven, maken ze gebruik van publieke waterbronnen als rivieren, meertjes en poelen. Dat water is al gauw besmet door uitwerpselen van zieke mensen en zo grijpt een Cholera epidemie al snel om zich heen.
Vandaag sta ik in de Cholera-Belt in Burundi... Even ten oosten van de hoofdstad Bujumbura. Cholera komt hier steeds vaker voor zeggen de artsen in het kleine ziekenhuis dat ik bezoek.
Vroeger was het alleen in de regentijd, als alle stroompjes zich vanaf de berg verzamelden en dus ook alle besmette uitwerpselen en dergelijke meevoerden naar de plek waar mensen hun drinkwater haalden.
Cholera seizoen in Burundi
Tegenwoordig is ook het droge seizoen Cholera seizoen. Steeds meer mensen halen hun drinkwater op dezelfde plek en dus verspreidt een besmetting zich razendsnel. Er zijn steeds meer mensen en steeds minder veilige waterpunten. Ook de armoede speelt hierin natuurlijk een grote rol. (lees blog 1 en 2)
In het streekziekenhuis liggen veel kleine kinderen die ziek zijn. Sommigen van hen hebben malaria of ernstige worminfecties. Dat zijn inderdaad levende wormen in je darmstelsel die parasiteren. Dat wil zoveel zeggen als dat ze mee eten van jouw voedsel. Soms zelfs zoveel dat je er zelf bijna geen profijt meer van hebt. Gevaarlijk dus.
Zoutoplossing en antibiotica
Van andere kinderen weten ze het gewoonweg niet en die worden geholpen met een infuus met zoutoplossing en antibiotica. Zoutoplossing tegen het uitdrogen en antibiotica om iets tegen de oorzaak van hun infectie uit te richten.
Deze kinderen zijn hopelijk op tijd bij het ziekenhuis aangekomen en kunnen nog geholpen worden. Hoe verder je van het ziekenhuis woont, hoe gevaarlijker de situatie is. Zoals ik al zei, in het geval van Cholera kan soms een dag of twee al dodelijk zijn voor een baby. Als je te laat vertrekt of te laat in de gaten hebt dat je kind echt heel ziek is, kan ook het ziekenhuis vaak niets meer doen. Rode Kruis vrijwilligers gaan de dorpen in om mensen te adviseren zo snel mogelijk naar het ziekenhuis te gaan als hun kind ziek is en vooral niet te wachten.
Na het poepen en het plassen altijd eerst je handen wassen
Ik heb het vaak over schoon drinkwater, omdat dat een grote bron van besmetting is. Maar even belangrijk, en zeker bij kleine kinderen misschien nog wel belangrijker, is een goed toilet en...ZEEP !! Kinderen spelen en zitten overal met hun handen aan. Als ze die handen niet wassen na toiletgebruik of na het spelen en ze stoppen die vingers vervolgens in hun eigen mond of in de mond van broertje of zusje is het kwaad al geschied. Of ze eten hun eten ermee zonder ze van tevoren te wassen, dan is besmetting al snel een feit.
Zeep en voorlichting
Vandaar dat het Rode Kruis zeep distribueert. De vrijwilligers van het Rode Kruis gaan de regio in en kijken welke allerarmsten kwetsbaar zijn en hulp nodig hebben. Deze mensen krijgen zeep en voorlichting.
Dat klinkt als iets simpels..Zeep en voorlichting. Maar als je weet dat door goeie voorlichting en het gebruik van zeep de kindersterfte met bijna 50 % gereduceerd kan worden, dan is dat simpele feit opeens erg belangrijk geworden. Erg belangrijk..
Zeep, latrines en schoon drinkwater
Ook Cholera kan voorkomen worden door goede hygiëne. Handen wassen met goeie zeep is daar een essentieel onderdeel van. Dat samen met veilige latrines en gezond drinkwater is een beproefd recept tegen Cholera uitbraken en tegen diarree in het algemeen.
Over die toiletten en latrines bericht ik je morgen denk ik.... Nu ga ik mijn vriend Ben Houdijk eens vragen om nog een paar mooie foto’s en dit blog verzenden.
Tot morgen!
Eric
>> Lees hier Erics eerste reisverslag
>> Lees hier Erics tweede reisverslag
>> Lees hier Erics vierde reisverslag
>> Lees hier Erics vijfde reisverslag
>> Lees hier Erics zesde reisverslag
Voorgaande reportages van Eric Corton
2012: Erics reis naar Malawi
2011: Erics reis naar Ivoorkust
2010: Erics reis naar Oeganda
2009: Erics reis naar Sierra Leone en Burkina Faso
2008: Erics reis naar Kenia
2007: Erics reis naar de Centraal Afrikaanse Republiek
Gerelateerd
3FM Serious Request
Wijnand in de Ochtend in gesprek met kinderarts over metabole ziekten3FM Serious Request
Het Glazen Huis staat dit jaar in Zwolle tijdens 3FM Serious Request3FM Serious Request
3FM Serious Request 2024 komt in actie voor Metakids3FM Serious Request
Veelgestelde vragen over Serious Request 2024