3FM Serious Request

Meer dan 1200 aidstesten al bij Glazen Huis Kenia!

  1. Nieuwschevron right
  2. Meer dan 1200 aidstesten al bij Glazen Huis Kenia!
Het is een succes! Bewaking trekt geweren om mensen weg te sturen vanwege de extreme drukte. Een absoluut record in Kenia: meer dan 1200 aidstesten bij een evenement. En dat terwijl dag drie net voorbij is. Lees het blog van Rudy Mackay.Het opperhoofd hiv-testen komt met een glimlach tot in zijn nek binnenlopen. 'This has never happened in Kenia'. In de wachtrij voor de gratis aidstest staan mensen op het punt staan elkaar de kop in te slaan. Vier bewakers in legerkleding komen aangerend, hun geweer recht vooruit, gericht op de mensen. Vanwege de enorme drukte worden wachtenden naar huis gestuurd.

Morgen weer een dag, dan zijn ze de eersten. En dat ligt erg gevoelig. Het gros van de mensen heeft vanmorgen uren gelopen om bij het Glazen Huis te komen of simpelweg niet genoeg shillings om morgen nog een keer een busje richting het stadscentrum te nemen. Maarja, het is al nacht en de toko gaat sluiten.

Alle records gebroken

Oh ja, het opperhoofd hiv-testen komt dus met een glimlach tot in zijn nek binnengelopen. Dit is goed nieuws namelijk. Alle records op het gebied van aidstesten worden hier gebroken. Het streven was om in de zes dagen Serious Request duizend mensen een test te laten afnemen. Hij herinnert me er nog maar eens aan dat bij het laatste grote aids-evenement in Kenia tachtigduizend mensen kwamen opdagen. Tweehonderd deden een test. 'And today, we passed the 1200 tests'. Holy moly, meer dan twaalfhonderd testen, en dag drie zit er net pas op.

Maji van Ghetto Radio

Maji, de stationmanager zit voor het eerst deze week met een biertje in z'n hand. En een glimlach tot in z'n nek. 'I was sure I was hiv-infected' - hij vertelt dat hij zeker wist dat hij hiv-besmet was. Dat kon ook haast niet anders. Zijn favoriete tante overleed eraan, veel van zijn vrienden, zijn broer, en vorige week nog zijn neefje. Bij elke hoofdpijn of andere klacht wist hij het: nu gaat het gebeuren, ik heb aids.

Gelukkig! Hiv-negatief

Gordijnen dicht en op Google opzoeken wat de symptomen zijn: koorts en opgezwollen klieren onder andere. Hoe duidelijk wil je het hebben, dacht hij. Jarenlang leefde hij zo, in zekerheid dat op een dag ook hij vlekken zou krijgen en in een hoekje zou wegrotten. Pas vandaag durfde hij een test te doen. Belde eerst zijn vrouw, die nam niet op, en zijn vader, die nam ook niet op. Besloot het toen toch maar te doen en verdomd. Eén streepje op de aidstest: hiv-negatief.

Twaalfhonderd testen. Twaalfhonderd nieuwe levens begonnen.

Rudy vertelt zelf over de drukte
Ster advertentie
Ster advertentie