3FM Serious Request

Milouska naar Haïti - reisverslag deel 4

  1. Nieuwschevron right
  2. Milouska naar Haïti - reisverslag deel 4

Milouska Meulens, presentatrice van het Jeugdjournaal, reist voor Zapp Goes Serious af naar Haïti om met eigen ogen de gevolgen van de stille ramp te zien.

>> Lees alles over de reis
>> Lees Milouska's eerste reisverslag
>> Lees Milouska's tweede reisverslag
>> Lees Milouska's derde reisverslag

Milouska houdt een blog bij. Check hieronder het vierde verslag van haar reis.

Reisverslag deel 4

Ze is intelligent. Grappig. Zorgzaam. Uitstekende eigenschappen voor een juf. Dat wil Alfana worden, lerares. Vier jaar studeren heeft ze nodig om die droom uit te laten komen. Vier jaar en zo'n 15000 dollar. Dan vindt ze een leuke baan waarmee ze genoeg geld verdient om voor haar familie te zorgen.

Tot zover de droom.
Nu de realiteit.

Vijftien jaar is Alfana en ze zit in fifth grade; groep 7 van de basisschool. Haar moeder is dood, haar vader ook. Oma zorgt voor de zeven kleinkinderen die ze nog heeft. Het jongste jongetje is niet ouder geworden dan drie jaar.

Geen geld

De grootmoeder heeft niet altijd geld voor luxe zaken als ontbijt en andere maaltijden, een passend schooluniform of boeken. Daarom gaat Alfana naar school wanneer het kan. Soms kan het twee weken niet. Dan gaat ze niet.
Op dagen dat haar buurt demonstreert tegen de regering die al vier jaar de brug over het riool niet repareert, gaat Alfana ook niet naar school. Een efficiënter recept voor een flinke leerachterstand kan een puber zich niet wensen.

Vechtpartij

Alfana is een knap meisje. Over haar fijne gezichtje loopt van haargrens tot wenkbrauw een dikke donkere lijn. Het litteken herinnert aan een vechtpartij lang geleden. Toen pakte een leeftijdgenote tijdens een vechtpartij een mesje en sneed Alfana's voorhoofd open.

We hebben een Wakawaka-lamp voor haar meegenomen. Het gele ding werkt op zonne-energie. Ze veegt een traan weg en klemt het cadeau tegen zich aan. Het is voor ons niet meer dan een gebaar, compensatie voor lange dagen filmen. Voor Alfana is het onmisbaar bij haar huiswerk. Voor haar is het een beetje licht in de duisternis en een klein stapje dichter bij haar droom.

Milouska.

Kom ook in actie

Heel Zapp komt in actie voor 3FM Serious Request. Jij kunt helpen!

Maak meteen je actie aan via zapp.nl/3fm

Ster advertentie
Ster advertentie