3FM Serious Request

Ines was doodsbang toen ze moest vluchten

  1. Nieuwschevron right
  2. Ines was doodsbang toen ze moest vluchten

Omdat de situatie in haar wijk in Syrië ondraagbaar was, vluchtte de 12-jarige Ines met haar familie naar haar oom. Later werden ze opgevangen in een oude school. Ines mist haar vriendinnetjes, maar kan gelukkig wel naar school.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Syrië is een van de landen waar kinderen en jongeren worden getroffen door de oorlog. Ze maken verschrikkelijke dingen mee, moeten vaak vluchten, verliezen familie, vriendjes en vriendinnetjes en kunnen vaak niet (of nauwelijks) naar school. Paul Rabbering maakte eind november een reis naar Syrië en sprak verschillende slachtoffers, waaronder Ines.

Lees meer over het doel van dit jaar

Het verhaal van Ines

Ines is twaalf jaar oud en woont op het moment dat ze Paul spreekt in een oud schoolgebouw in Homs. Ze is hier samen met haar familie naartoe gevlucht, omdat de situatie in de wijk waar ze woonde niet meer houdbaar was. Volgens Ines' moeder werden er mensen onthoofd. Ines was doodsbang. Paul zocht haar op en luisterde naar haar verhaal:

Check meer reportages van Paul

Ines (12)

Ines was doodsbang

Het huis waar Ines in woonde, is verwoest en onbewoonbaar. De wijk is te onveilig geworden en daarom besloot de familie van Ines te vluchten. Ines was doodsbang toen ze vertrokken en kon maar één onderbroek en schoon setje kleren meenemen. De rest moest ze achterlaten. De familie vluchtte eerst naar een oom, later werden ze door het Rode Kruis opgevangen in een oude school.

Een school als opvang

In Syrië is meer dan de helft van de scholen verwoest of in gebruik als opvang. Dat zorgt ook voor de nodige problemen, want daardoor zijn er minder klaslokalen beschikbaar voor lessen. Gelukkig kan Ines wel naar school.

Paul en Ines

Waarom is naar school gaan zo belangrijk?

Het Rode Kruis gaf haar een schooltasje met potloden, pennen en een schriftje. Zo kan ze toch lessen volgen, want dat is juist zo belangrijk. Zonder scholing en persoonlijke ontwikkeling hebben kinderen in oorlogs- en conflictgebieden weinig toekomstperspectief. Op school leren ze lezen, schrijven, rekenen, ze maken kennis met de Engelse taal en leren omgaan met andere kinderen.

Doneer direct

Een school als opvang

Luister hieronder naar nog een audioreportage van Paul, die zich op dat moment op de school van Ines bevond en kennismaakte met de andere kinderen.

Kom in actie voor 3FM Serious Request

Sportactiviteiten in de opvang
Ster advertentie
Ster advertentie