3FM Serious Request

Exaucé (10) wil minister en daarna president worden

  1. Nieuwschevron right
  2. Exaucé (10) wil minister en daarna president worden

Wijnand ontmoette in Congo de 10-jarige Exaucé, die ondanks zijn verschrikkelijke verhaal met veel kracht en vertrouwen naar de toekomst kijkt.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Wijnand reisde samen met het Rode Kruis voor 3FM Serious Request naar Congo, waar al jarenlang een hevige burgeroorlog woedt. Op de EP Katoyi school in Goma werd hij verwelkomd door heel veel kinderen. Het Rode Kruis vangt hen op. Sommigen zijn gewond, of wees, zoals de 10-jarige Exaucé. Hij verloor zijn vader bij een explosie en zijn moeder werkt in de hoofdstad om geld te verdienen. Daarom woont Exaucé bij zijn oma. Beluister de audioreportage van Wijnand hieronder.

Check meer audioreportages van Wijnand

Exaucé (10)

Het verhaal van Exaucé

Wijnand loopt met Exaucé en zijn oma mee naar huis, waar tot vijf jaar geleden ook zijn opa, zusje en broertje woonden. Dat veranderde toen er een bom op hun huis viel. Exaucé's opa, zusje en broertje kwamen om en Exaucé en zijn oma raakten zwaargewond.

Het moment van de explosie

Van het moment dat de bom op hun huis viel, weet Exaucé eigenlijk niet meer zo veel. De mensen om hem heen zeggen dat het beter is om dat moment te vergeten. Daarom probeert hij er niet meer aan te denken. Ook al is er veel verdriet, want Exaucé mist zijn broertje en zusje ontzettend.

De beenprothese van Exaucé

Doneer direct

De beenprothese van Exaucé

De verwondingen van Exaucé waren zo heftig dat hij zijn rechter onderbeen verloor. Het Rode Kruis zorgde ervoor dat hij een beenprothese kreeg en weer leerde lopen. Later leerde Exaucé ook weer voetballen, wat hij heel graag doet.

Dromen over de toekomst

Als Wijnand vraagt wat Exaucé later wil worden, antwoordt hij dat hij eerst minister en daarna president wil worden. Wijnand is ontroerd door dit jongetje, die ondanks alles met zo veel kracht en vertrouwen over zijn toekomst praat.

[ AFBEELDING MIST ]

Steun 3FM Serious Request

Steun 3FM Serious Request en zorg dat het Rode Kruis genoeg geld heeft om kinderen zoals Exaucé te helpen. Kom in actie. Dat kan op vele manieren, bijvoorbeeld door direct te doneren, tijdens het Glazen Huis een plaatje aan te vragen of een tof item te kopen in de webshop.

Lees meer over het doel van dit jaar

Check ook de reportages van Paul

Ster advertentie
Ster advertentie