3FM Serious Request

"Jullie van het Rode Kruis zijn de eersten die komen helpen"

  1. Nieuwschevron right
  2. "Jullie van het Rode Kruis zijn de eersten die komen helpen"

Extreme hittegolven, orkanen, overstromingen… Het weer domineerde de laatste jaren vaak het nieuws. Mede door klimaatverandering krijgen steeds meer mensen te maken met dit soort zware natuurrampen. Het huis van Decheline werd grotendeels verwoest toen orkaan Matthew over Haïti trok.

Onbewoonbaar

Decheline, een alleenstaande moeder van zeven kinderen, woonde in Carcasse in het zuidoosten van Haïti. Heel het land werd zeer zwaar getroffen door Matthew en ook het huis van Decheline was niet bestand tegen de windstoten van 230 km/u. Het werd nagenoeg onbewoonbaar.

Hulp vanuit NGO's en overheden bleef lang weg, maar het mobiele veldhospitaal van het Rode Kruis was een van de eerste vormen van hulpverlening die haar regio bereikte. Decheline: "Niemand is ons hier komen helpen sinds de orkaan toesloeg. Jullie zijn de eersten."


90 miljoen mensen

De effecten van dit soort natuurgeweld zijn desastreus: alleen al vorig jaar werden 90 miljoen mensen hierdoor getroffen. 11.000 van hen overleefden dit niet of raakten vermist. Het Rode Kruis zorgt dat natuurrampen minder ontwrichtend zijn, en beperkt de gevolgen ervan zoveel mogelijk voor mensen en hun bezittingen. Dat doen zij door rampen te voorspellen, te waarschuwen en beschermen, en door goede en snelle hulpverlening voor te bereiden. Hier lees je er meer over.

Kom in actie

Met 3FM Serious Request: De Lifeline komen we in actie om deze mensen te helpen. We kunnen natuurgeweld niet stoppen, maar de gevolgen ervan wél beperken. Organiseer een evenement, doneer geld of vraag een plaatje aan... Kom in actie en red levens!

Ster advertentie
Ster advertentie