3FM Serious Request

Jacques wil graag een nieuwe start maken

  1. Nieuwschevron right
  2. Jacques wil graag een nieuwe start maken

Jacques werd door strijders meegenomen en sloeg op de vlucht. Sinds kort is hij herenigd met zijn familie in een vluchtelingenkamp. Ondanks alles heeft hij altijd een toekomstdroom gehad. Daarover lees je hier.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Werken wordt in de Westerse wereld vaak gezien als iets negatiefs, maar Jacques uit Congo ziet dat anders. Werken is voor hem een zegen. Hij kan niet wachten om zijn eigen winkel te starten. Dat doel was een aantal maanden geleden nog ver weg.

"Ik moest meedoen aan schietpartijen"

Alles wat Jacques had opgebouwd werd hem ontnomen toen hij, net als Gloria, meegenomen werd om kindsoldaat te worden. Jacques werd mishandeld en elke dag dreigden de strijders dat hij neergeschoten zou worden omdat hij zelf niet goed kan schieten.

"Ik wilde er helemaal niet aan meedoen. Het was vreselijk daar. Alleen maar ontberingen en ellende."

Het vluchtelingenkamp

Vanwege de continue dreiging vluchten veel mensen naar een vluchtelingenkamp. Ook Jacques woont daar, met vijfduizend andere mensen. Hutjemutje zitten ze bij elkaar, maar alles is beter dan wat hij heeft meegemaakt. Hij is weer bij zijn familie en daar is hij blij mee.

Jacques' winkel

Ondanks alles heeft Jacques altijd een toekomstdroom gekoesterd. Hij wil een winkeltje beginnen en zijn eigen inkomen verdienen. Van bakolie tot frisdrank: Jacques ziet al van alles liggen in zijn winkel.

"Ik wil niets liever dan mijn hele leven lang werken, want daar hebben andere mensen wat aan. Ik zelf ook."

(Fotograaf: Ben Houdijk)

Check meer reportages van Wijnand

Wat doet het Rode Kruis?

Een opleiding is niet het enige wat jongeren een goede toekomst geeft. Een eigen onderneming is een perfecte start voor een nieuw bestaan. Het Rode Kruis steunt Jacques door hem een starterskit te geven, zodat hij kan beginnen met het waarmaken van zijn droom.

Wat kan ik doen?

Ook jij kunt helpen om Jacques en andere jongeren een nieuwe start te geven. Je kan nog tot en met de 24ste een actie opzetten, of je kan op andere manieren doneren.

Bekijk hier hoe jij kunt helpen

Ster advertentie
Ster advertentie