3FM Serious Request

De Kanyosha rivier is een bron van besmetting

  1. Nieuwschevron right
  2. De Kanyosha rivier is een bron van besmetting

Vervuild water is een bron van besmetting voor velen. Rivieren nemen bacteriën met zich mee en dragen zo bij aan diarree en kindersterfte. Eric Corton bezocht de Kanyosha rivier en zag de vicieuze cirkel waar veel dorpen mee te maken hebben.

De Kanyosha rivier meandert door het Burundese landschap en vervult voor veel mensen een belangrijke rol. Het is de waterbron voor velen en wordt gebruikt als wasplaats voor lichaam en kleding. Het water wordt echter ook gebruikt als drinkwater en is daarmee een van de bronnen van besmetting.

Eerste dag Burundi

Eric reisde op een zondag naar Kanyosha, een buitenwijk van de hoofdstad Bujumbura in Burundi, waar de rivier vanaf het zuidoosten doorheen loopt.

Rode Kruis vrijwilliger Alexis

Het water is niet schoon en brengt ziektes zoals diarree en zelfs cholera teweeg. Eric reist door Kanyosha met zijn gids Alexis, die hem op de hoogte brengt van de plek waar ze zijn en de omstandigheden waarmee mensen hier te kampen hebben.

Door slechte sanitaire voorzieningen zijn sommigen genoodzaakt hun behoefte in de natuur te doen. Dat spoelt in het regenseizoen mee met het water en komt in de rivier terecht, waar ook het drinkwater voor velen uit komt. Ziektes verspreiden zich op deze manier.Voorlichting over schoon drinkwater en hygiëne kan al hulp bieden om dit probleem te voorkomen.

De Kanyosha rivier als levensader en vervuiler

Water is van essentieel belang voor buitenwijken als Kanyosha in Burundi. De armeren kunnen tegen betaling bij een pomp wel schoon drinkwater kopen, maar met hun beperkte middelen is zelfs dat te duur. Ze zijn dan genoodzaakt uit te wijken naar de vervuilde rivier voor hun watervoorzieningen.

Diarree door stilstaand en vervuild water

Uitdroging door diarree komt dan ook veel voor bij kinderen die door vervuild water ziek worden. Ze drinken ervan, zwemmen erin en het eten wat ze eten wordt erin bereid. Voor kinderen is diarree al snel levensgevaarlijk. Eric spreekt een oudere dame en Monsieur Pascal hierover:

>> Naar het overzicht van Erics reportages
>> Kijk hier hoe je kunt helpen. Doneer of doe mee

Ster advertentie
Ster advertentie