3FM Serious Request

Gloria raakte gescheiden van haar familie

  1. Nieuwschevron right
  2. Gloria raakte gescheiden van haar familie

Gloria werd meegenomen door een gewapende groepering. Drie jaar lang werd ze gevangen gehouden. 3FM DJ Wijnand herenigde haar samen met het Rode Kruis weer met haar familie.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Wijnand Speelman reisde afgelopen november naar Congo: één van de conflictgebieden waar 3FM Serious Request in 2015 geld voor ophaalt. Hij praatte daar met Gloria, een meisje dat gevangen werd genomen in Goma. Hier lees je haar verhaal.

Op haar veertiende gevangengenomen

Gloria werd op jonge leeftijd ontvoerd door een gewapende groepering. Ze was nog maar veertien jaar toen ze in dienst moest treden van het leger en dat maakte haar terugkeer naar haar familie moeilijk. Drie jaar lang werd ze gevangen gehouden. Tijdens haar gevangenschap werd ze zwanger en kort daarna kreeg ze een miskraam.

"We werden steeds naar een andere plek gestuurd. In Kotakoli kregen we problemen en daardoor gingen veel van onze mensen dood. Anderen vochten met elkaar en maakten elkaar dood. Toen raakte ik zwanger en kreeg ik een miskraam. Ik was zo ziek dat ik dacht dat ik dood zou gaan. Ik was heel erg bang. Ik zocht een manier om naar huis terug te keren, maar die vond ik niet."

(Fotograaf: Ben Houdijk)

Hereniging

Wijnand zorgde er met het Rode Kruis voor dat Gloria terug kon naar haar familie. Haar familie moet haar wel in huis nemen, zegt het zeventienjarige meisje zelf.

"Ik zal ontzettend blij zijn, omdat ik dan weer terug bij mijn ouders ben. En gelukkig kunnen ze me niet weigeren, want ik ben zwanger."

Natuurlijk nam de familie van Gloria haar weer in huis. Sterker nog: haar familie was dolgelukkig om Gloria weer te zien. En niet alleen haar familie. Het hele dorp liep uit voor haar terugkeer.

(Fotograaf: Ben Houdijk)

Check meer reportages van Wijnand

Wat doet het Rode Kruis?

3FM Serious Request helpt samen met het Rode Kruis jongeren in conflictgebieden. Gloria is hét voorbeeld van jongeren die hun leven weer oppakken en kúnnen oppakken. Om dat mogelijk te maken voor niet alleen Gloria, maar ook andere jongeren in conflictgebieden zorgt het Rode Kruis voor een opleiding.

Wat kan ik doen?

We hebben jou nodig om de opleidingen voor jongeren in conflictgebieden mogelijk te maken. Je kunt zelf een actie opzetten, of op een andere manier doneren. Alle manieren van doneren, vind je hier.

Ster advertentie
Ster advertentie