3FM Serious Request

Eric Corton reist naar Malawi voor 3FM en Rode Kruis

  1. Nieuwschevron right
  2. Eric Corton reist naar Malawi voor 3FM en Rode Kruis

Eric Corton is momenteel in Malawi namens 3FM en het Rode Kruis om reportages te maken voor 3FM Serious Request 2012

De reportages van Eric Corton vormen een anker tijdens 3FM Serious Request voor de DJ's in het Glazen Huis en de mensen die een steentje bijdragen aan de actie. Ze herinneren je eraan waar je het allemaal voor doet in die periode.

>> Luister hier de reportages van 2011 terug

Eric Corton in Malawi voor 3FM Serious Request

Momenteel is Eric in Malawi om daar met eigen ogen de gevolgen van deze stille ramp te aanschouwen. Hij maakt er weer reportages van die je later dit jaar kunt horen en zien op de site en natuurlijk tijdens 3FM Serious Request.

Blog over zijn reis naar Malawi

Hij schreef na zijn eerste dagen daar een blog:

"Ik ben hier nu twee dagen. In dit verre land in Zuidelijk Afrika. Zo zuidelijk ben ik nog nooit geweest op dit enorme continent. Malawi heeft een historie zoals zoveel landen in Afrika. Meer dan 70 jaar gekolonialiseerd door de Engelsen en in 1964 onafhankelijk geworden.

Wat wel anders is, is dat in dit land er nadien niet meteen allerlei conflicten of oorlogen zijn uitgebroken tussen stammen of over gebiedseigendom. Er is in Malawi ook niet veel om voor te vechten. het land is niet rijk aan grondstoffen of waardevolle delfstoffen. Er zijn heel veel verschillende stammen en dus is de macht redelijk evenredig verdeeld. In landen met twee of drie echt grote stammen is dat vaak anders. Het land leeft voornamelijk van wat het voor zichzelf verbouwt en van een beetje tabaksteelt. Eigenlijk is het in Malawi altijd redelijk rustig geweest. Wel is de eerste president Hastings Kamuzu Banda 31 jaar aan de macht geweest en dat lukt je niet door alleen maar aardig te zijn, zal ik maar zeggen.

Ik ben hier om reportages te maken voor 3FM Serious Request 2012. Dit jaar is het thema van onze jaarlijkse actie voor het Rode Kruis ‘Babysterfte’. Iets waar wij in Nederland ook mee geconfronteerd worden maar niet op zulke grote schaal als hier. En die schaal is enorm.

In de twee dagen dat ik hier nu ben heb ik verhalen gehoord waar je het koud van krijgt. Van jonge vrouwen en van oude vrouwen. Van hele arme vrouwen en van iets gefortuneerdere vrouwen. Allemaal hebben ze een verhaal. Meestal van zichzelf en als ze zelf de ervaring niet hebben dan toch zeker van een nabij familielid of buurvrouw. Verhalen van onmenselijke reizen naar ziekenhuizen die veel te ver weg zijn. Van bevallingen die meer dan 16 uur duren en uiteindelijk eindigen met een geboorte van een dood kindje aan de kant van de weg, op weg naar dat ziekenhuis.

Babysterfte in Malawi is ongeveer 10 keer zo hoog als in Nederland en natuurlijk is armoede een grote oorzaak. Er is niet genoeg geld voor meer ziekenhuizen en Health Clinics en de mensen hebben vaak geen geld om zich er naartoe te laten vervoeren over grote afstanden. Om het voor de moeders makkelijker en veiliger te maken gaan we straks in december geld inzamelen. En ik kan je na twee dagen al zeggen dat dat heel hard nodig is..."

Foto's van Eric Cortons reis naar Malawi

Om de reis en ervaringen van Eric in Afrika ook in beeld te kunnen vangen, is ook 3FM fotograaf Ben Houdijk meegereisd. Hij legt de ervaringen van de DJ en Rode Kruis ambassadeur vast in foto's, die je hieronder kunt bekijken.

Ster advertentie
Ster advertentie