3FM Serious Request

Miljoen vrouwelijke slachtoffers door gewapend conflict Colombia

  1. Nieuwschevron right
  2. Miljoen vrouwelijke slachtoffers door gewapend conflict Colombia

3FM Serieus Request zet zich dit jaar in voor slachtoffers van seksueel geweld in conflictgebieden. Een voorbeeld van zo'n conflictgebied is Colombia. Daar woedt al bijna dertig jaar een gewapende strijd.

Conflictgebied in Colombia

In Colombia is sinds 1985 een gewapend conflict gaande. Regeringstroepen strijden met verschillende guerilla-partijen om grond en vooral om wat daar inzit. Colombia is namelijk rijk aan edelstenen en die zijn veel geld waard. Om hun wapens te kunnen betalen veroveren guerillastrijders overal in het land mijndorpjes en dwingen de bevolking om voor ze te werken.

Meer dan miljoen vrouwelijke slachtoffers

Mannen en jongens worden daardoor vaak gedwongen keihard te werken. Maar zij zijn niet de enige slachtoffers. Alle strijdende partijen gebruiken veel geweld. En niet allemaal met wapens.

Al jarenlang heerst er ook een seksuele terreur. Vrouwen en meisjes worden door de soldaten aangerand en verkracht. Sinds de start van het conflict zijn naar schatting een miljoen meisjes en vrouwen slachtoffer geworden van (seksueel) geweld. Ondanks vredesonderhandelingen tussen de overheid en de guerilla lijkt er voorlopig geen oplossing voor het geweld.

3FM Serious Request en het Rode Kruis helpen

De meisjes en vrouwen die slachtoffer zijn geworden van seksueel geweld kunnen hier vaak niet over praten. Ze schamen zich en worden soms zelfs verantwoordelijk gehouden voor de verkrachtingen.

Het Rode Kruis wil dat taboe doorbreken en de vrouwen en meisjes een veilige plek bieden. Een plek waar ze vrij kunnen praten en verpleegd kunnen worden aan hun verwondingen, zonder bang te hoeven zijn voor veroordelingen. Daarom zet 3FM Serious Request zich dit jaar in voor meisjes en vrouwen die slachtoffer zijn geworden van seksueel geweld.

Bron: Linda Nieuws

Ster advertentie
Ster advertentie