3FM Serious Request

Dit kan het Rode Kruis met jouw donatie doen voor slachtoffers van mensenhandel

  1. Nieuwschevron right
  2. Dit kan het Rode Kruis met jouw donatie doen voor slachtoffers van mensenhandel

Met 3FM Serious Request: The Lifeline zet 3FM zich dit jaar samen met het Rode Kruis in voor slachtoffers van mensenhandel, een verborgen drama dat wereldwijd 25 miljoen mensen treft. Hieronder vind je wat er met jouw donatie gedaan kan worden.

Ook dit jaar kun jij je weer inzetten om dit thema te steunen. Dit kan door in actie te komen en geld op te halen, mee te doen aan de sponsorloop, een plaatje aan te vragen op de radio of simpelweg een donatie te geven.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Mensenhandel

‘Mensenhandel’ staat voor uitbuiting, in combinatie met bedreiging, geweld, afpersing, misleiding of machtsmisbruik. Een kwart van de slachtoffers is minderjarig: jonge mensen lopen meer risico, net als mensen die op de vlucht zijn.

(Jonge) mensen die worden uitgebuit zitten gevangen in een mensonwaardige situatie, met grote psychische en fysieke gevolgen. Ze moeten niet alleen vernederend, zwaar of gevaarlijk werk doen waar ze nauwelijks voor betaald krijgen, maar zitten ook in constante angst: ze zijn niet vrij om te kiezen wat ze met hun leven doen.

Mensenhandel komt overal ter wereld voor, óók in Nederland. De meest bekende vorm is uitbuiting in de seksindustrie (denk bijvoorbeeld aan loverboys), maar ook gedwongen arbeid en gedwongen criminaliteit zijn vormen van mensenhandel.

Dit kan het Rode Kruis met jouw donatie

Voorlichten en voorkomen
Het Rode Kruis leert kwetsbare jongeren hoe ze uit de handen van mensenhandelaren blijven. Vrijwilligers geven voorlichting tijdens publieke bijeenkomsten, via individuele gesprekken en door het verspreiden van folders aan kwetsbare groepen. Ook traint het Rode Kruis docenten en hulpverleners om mensenhandel beter te herkennen, zodat ze slachtoffers beter en eerder kunnen helpen.

Ondersteunen
Slachtoffers van mensenhandel krijgen psychosociale ondersteuning van het Rode Kruis. In een groepssessie van 10-15 personen kunnen mensen die te maken hebben gehad met seksuele uitbuiting of andere traumatische situaties hun ervaringen delen en verwerken.

De toekomst
Zelf geld verdienen maakt jonge mensen minder kwetsbaar voor mensenhandelaren. Daarom zorgt het Rode Kruis dat slachtoffers van mensenhandel door middel van een praktische training, weer beter toegang krijgen tot de arbeidsmarkt.

Ster advertentie
Ster advertentie