3FM Serious Request

Coen naar Colombia voor SR14

  1. Nieuwschevron right
  2. Coen naar Colombia voor SR14

Al vele jaren werkt Coen mee aan 3FM Serious Request, maar nog nooit zag hij met eigen ogen waarvoor hij zich inzette. Daar komt dit jaar verandering in, want hij reist af naar Colombia.

(Fotograaf: Bullet-Ray)

Coen Swijnenberg op reis voor SR14

Niets maakt zoveel indruk op je als een eigen belevenis. Vandaar dat Coen Swijnenberg dit jaar op reis gaat voor 3FM Serious Request. Toen de vraag werd gesteld of hij dit jaar meer zou willen doen voor de actie, aarzelde hij geen moment en zei hij 'Ja' op het aanbod om met het Rode Kruis af te reizen naar Colombia om daar te zien welke impact seksueel geweld heeft op meisjes en vrouwen in conflictgebieden.

Hij schreef er zelf het volgende over op zijn Facebookaccount:


Met een hele rits last minute ingeslagen malariapillen op zak en met het vooruitzicht dat zijn koffer nog gepakt moet worden, kwam Coen voor zijn reis nog langs bij de 3FM online redactie om wat vragen te beantwoorden:

Hoe komt het dat jij nu deze reis gaat maken? Eric Corton doet dat toch?
"De wens bestond vanuit 3FM dat naast Eric ook een andere DJ met eigen ogen kan zien en ervaren hoe het is om zo’n reis te maken. Ik werd gevraagd of ik naar Colombia wilde gaan en heb daar direct positief op geantwoord. Zoals ik op mijn Facebook-pagina al schreef: een unieke mogelijkheid om tot de kern van 3FM Serious Request te komen."

Wat ga je er doen en waarin verschilt jouw reis met die van Eric?
"Eric maakt zoals elk jaar reportages. Dat doet hij op onnavolgbare wijze en zijn reportages zijn enorm belangrijk voor 3FM Serious Request. Ik ben mee om te luisteren en te ervaren. Natuurlijk neem ik m’n fototoestel en cameraatje mee. Al is het alleen maar om ‚s avonds m’n verhaal aan kwijt te kunnen."

In hoeverre ben je voorbereid op wat je gaat zien en horen?
"Nou, mij is geadviseerd om me vooral niet teveel voor te bereiden, zodat ik straks een zo objectief mogelijk beeld kan krijgen van deze stille ramp. Natuurlijk ken ik de basis en weet ik waar we het voor doen, maar alle inhoudelijke verhalen zal ik daar te horen krijgen. En, nog specifieker, wat het Rode Kruis kan doen met het geld wat we straks gaan inzamelen."

Je geeft op Facebook aan er tegen op te zien. Heb je getwijfeld om dit te doen?
"Ik heb geen moment getwijfeld, maar -om haar maar zo te zeggen- het is bepaald geen vakantie. Het doel is zo ongelooflijk heftig. Meisjes en vrouwen die het slachtoffer zijn van seksueel geweld in conflictgebieden. Hele levens worden verwoest. Ik reis af naar een gebied waar nare dingen gebeuren en ga veel aangrijpende persoonlijke verhalen van vrouwen horen. Ik weet niet precies wat me allemaal te wachten staat en dat is best wel spannend. "

Waarom naar Colombia dit jaar?
"Wereldwijd wordt een op de vijf vrouwen verkracht, gedwongen tot seks of op een andere wijze seksueel misbruikt. In conflictgebieden zijn vrouwen extra kwetsbaar omdat seksueel geweld als een vernederend wapen wordt ingezet. Colombia is een land waar dit een groot probleem is en het Rode Kruis ons goed inzicht kan geven in deze stille ramp."

De komende dagen verschijnen er (on)regelmatig posts van Coen over zijn reis. We houden je hier op de hoogte van zijn reiservaringen.

Voorbereiden op zo'n reis

Vlak voor zijn vertrek naar Bogota sprak Frank 'Hoitjes' van der Lende Coen, die op dat moment met de taxi op Schiphol aankwam en uitlegde wat hij precies gaat doen om Colombia:

Inmiddels heeft Coen de grote oversteek gemaakt en wordt hij door het Rode Kruis voorgelicht over het doel van SR14.

Eric Corton in Colombia

3FM en het Rode Kruis hebben door de jaren heen steeds geprobeerd een stille ramp op de kaart te zetten. De noodzaak hiervan en de vele schrijnende voorbeelden die daarbij hoorden worden door Eric Corton aan zijn collega's overgebracht. Hij maakte al vele reizen naar een gebieden waar mensen met die stille ramp te kampen hebben en vertelt zijn ervaringen in tekst en beeld zo goed mogelijk aan zijn collega's en de luisteraars van 3FM.

Ook dit jaar maakt hij reportages voor radio en TV en probeert hij de noodzaak van onze hulp duidelijk over te brengen.

>> Meer over de reis van Eric Corton
>> Meer over het doel van SR14

Start zelf een actie voor SR14

Ster advertentie
Ster advertentie