3FM Serious Request

Dokter Gilles heeft een groot tekort aan medicijnen in zijn kliniek

  1. Nieuwschevron right
  2. Dokter Gilles heeft een groot tekort aan medicijnen in zijn kliniek

Voor 3FM Serious Request reisde 3FM-DJ Wijnand Speelman mee met het Rode Kruis naar Ivoorkust om daar met eigen ogen te zien wat de gevolgen zijn van een longontsteking bij jonge kinderen.

(Foto: Sacha de Boer)

Kleine klinieken

In de stad Dem Bokro in Ivoorkust staat een ziekenhuis dat zorg moet bieden aan 125.000 mensen. Omdat veel mensen in de afgelegen dorpjes geen vervoer hebben naar de stad, zijn er kleine klinieken waar ze terecht kunnen. Wijnand is in zo'n kliniek en ontmoet daar dokter Gilles.

Medicijnen, regenwater en gereedschap

Dokter Gilles laat Wijjnand zien waar het allemaal aan schort. Er zijn te weinig medicijnen, hij moet regenwater gebruiken omdat zijn kraan kapot is en zijn medisch gereedschap is verroest. Het is een groot probleem, want hij zorgt voor 6.800 mensen uit de omgeving.

(Foto: Sacha de Boer)

(Foto: Sacha de Boer)

Naar het ziekenhuis

Als dokter Gilles de patiënten niet kan helpen stuurt hij ze door naar het ziekenhuis in Dem Bokro. Het probleem is alleen dat ze daar ook nauwelijks middelen hebben. Wijnand was daar een dag eerder en kreeg daar soortgelijke verhalen te horen. Het enige dat dokter Gilles nog op de been houdt is zijn motivatie om mensen de helpen. Beluister hieronder de reportage van Wijnand.

Duur: 3 minuten

Hier vind je meer reportages van Wijnand in Ivoorkust.

(Foto: Sacha de Boer)

Wat kan het Rode Kruis doen?

Voor 10.000 euro kan het Rode Kruis een kliniek zoals die van dokter Gilles renoveren. Voor 5.500 euro krijgt een kliniek of ziekenhuis een heel nieuw basispakket met materialen voor medische hulp, zoals desinfecterende middelen, thermometers, zuurstofmaskers, etc.

Ster advertentie
Ster advertentie