3FM Serious Request
BNNVARA

Giro555 actiedag: 3FM-dj's bellen voor hulp aan Sulawesi

foto: Rode Kruis
  1. Nieuwschevron right
  2. Giro555 actiedag: 3FM-dj's bellen voor hulp aan Sulawesi

Vrijdag 28 september is het Indonesische eiland Sulawesi getroffen door een vernietigende aardbeving en tsunami. De landelijke actie voor Giro555 is al ruim een week aan de gang, maar vandaag is er een speciale actiedag gaande in Beeld en Geluid in Hilversum.

Nederland helpt Sulawesi Indonesië

Via Giro555 komen verschillende hulporganisaties vandaag in actie onder de noemer #NLhelptSulawesi. Dit gebeurt tussen 12:00 en 18:00 uur in Beeld en Geluid. Alle radiozenders en sommige TV-programma's van de NPO doen verslag van het belpanel en de vele workshops die in het gebouw te bezoeken zijn. Onder andere 3FM-dj's Wijnand, Sander, Mark en Angelique helpen mee door in het belpanel plaats te nemen.

Help ook mee en doneer nu op Giro555

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

12:15 De tussenstand

Om 12:00 uur vanmiddag begon de openbaar toegankelijke actie in Beeld en Geluid. Op dat moment zaten Wijnand, Mark, Sander en Angelique al in het belpanel om donateurs te woord te staan en te helpen met de donatie. Om 12:15 werd door dj Martin Garrix, die ook plaatsnam in het balpanel, de eerste tussenstand van de dag bekendgemaakt: 6.099.152 euro!

Reddingswerk en medische hulp

In de ochtendshow belde Sander vorige week met Rode Kruis-woordvoerder Iris van Deinse, die afreisde naar Sulawesi. Zij vertelde waar de 206 medewerkers van het Rode Kruis op dat moment mee bezig waren. Zij richtten zich vooral op reddingswerk, hopend dat er nog mensen levend uit het puin gehaald kunnen worden. De lichamen van de overledenen werden geborgen en zo waardig mogelijk begraven.

Iris: "De situatie is heel schrijnend. Er worden nu ook grote zoekacties georganiseerd op plekken waar nog geen andere hulpverleners geweest zijn. Gisteren zijn er daardoor 34 lichamen gevonden van studenten die op bijbelkamp waren. Een groot deel van de groep is nu nog steeds vermist."

Naast dit reddingswerk is het Rode Kruis druk bezig met het bieden van medische hulp. Ze hebben een kliniek neergezet waar mensen behandeld worden voor o.a. gebroken botten en diarree. Omdat er geen schoon drinkwater beschikbaar is, deelt het Rode Kruis dat ook uit.

Het officiële dodental tot nu toe is 1948, maar er zijn nog zeker 5000 mensen vermist.

Foto: Twitter Rode Kruis

SR18

Mocht je nu denken: 'Hey, haalt 3FM Serious Request: De Lifeline' dit jaar ook geen geld op voor slachtoffers van natuurrampen? Dat klopt! Er zit alleen wel een klein verschil in. De hulp zoals die hierboven geboden wordt op Sulawesi is noodhulp (die dus ná een ramp wordt geboden) naar aanleiding van een natuurverschijnsel: de aardbeving en de daaropvolgende tsunami.

Met 3FM Serious Request: De Lifeline halen we geld op om mensen te (van tevoren) beschermen voor natuurgeweld dat veroorzaakt wordt door toenemende klimaatverandering. Denk hierbij aan modderstromen, overstromingen, extreme droogte, hittegolven of orkanen. Steeds meer mensen krijgen te maken met structurele schommelingen in het klimaat, met de nodige gevolgen van dien. Huizen worden meegesleurd in een modderstroom, oogsten mislukken door te heet of te nat weer, orkanen verwoesten hele gebieden. Met name in armere gebieden zijn de gevolgen hiervan catastrofaal voor de bevolking.

Met de opbrengst van 3FM SR18 willen we de gevolgen van dit soort natuurgeweld zo klein mogelijk maken voor deze mensen. Dat kan bijvoorbeeld door waarschuwingssystemen te plaatsen, evacuaties te oefenen en speciale zaden uit te delen die tegen extreme weersomstandigheden kunnen.

Kom in actie

We kunnen natuurgeweld dus niet stoppen, maar de gevolgen ervan wél beperken. Kom in actie voor 3FM SR18 en red levens!

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ster advertentie
Ster advertentie