3FM nieuws

Chef'Special: "We gaan de wereld veroveren!"

  1. Nieuwschevron right
  2. Chef'Special: "We gaan de wereld veroveren!"

En dat moet met hun komende album Amigo gebeuren. Morgen (2 maart) komt de band langs bij Domien, vrijdag (3 maart) is de grote release en kunnen we eindelijk horen wat bijvoorbeeld al dat internationale touren met Twenty One Pilots heeft opgeleverd.

Afgelopen zomer tourde Chef'Special heel Amerika rond als voorprogramma van Twenty One Pilots. Een tour die veel deuren voor de band heeft geopend en hun ogen strak op het doel 'world domination' heeft gezet.

Op tour met Twenty One Pilots

Wat is het eerste dat je doet als je er zo'n massive tour op hebt zitten? "In je eigen bed slapen," roept de band in koor. "Ik vond het best wel heftig om opeens weer in alle stilte in mijn eigen bed te liggen," vertelt gitarist Guido. Zanger Joshua: "Als ik 's nachts een geluid hoor is het eerst: Guido, ben jij dat? En dan realiseer ik me pas waar ik ben." Verwarrend, maar ook wel logisch als je zo'n lange tijd onder en boven elkaar in dezelfde kleine ruimte hebt geslapen, met als enige afscheiding een gordijntje. Joshua mist voornamelijk het geluid van de generator. "En het wiegen van de bus vond ik heel relaxt om bij te slapen."

Foto: Ben Houdijk

En dat slapen was vaak hard nodig. Ondanks dat iedereen de tour met Twenty One Pilots één van de tofste ervaringen uit hun leven vindt, was het soms ook best zwaar. Joshua: "Het touren en optreden vond ik eigenlijk the easy part. We stonden iedere avond maar dertig minuten op dat podium. De zware dingen zaten meer in de connectie met thuis houden. Je bent echt weg en het is heel lastig om uit te leggen wat er allemaal gebeurd." Wat hen er doorheen sleepte? Elkaar! "Soms zijn we echt wel een disfunctionele familie met zijn eigen bullshit hoor," laat Joshua weten. "Maar over het algemeen zijn we een heel sterk front met z'n vijven."

"Soms zijn we echt wel een disfunctionele familie met zijn eigen bullshit hoor" - Joshua

The American Dream

We kennen allemaal de beelden van Amerikaanse tieners die helemaal gek worden bij het zien van hun favoriete artiest. Dat geldt ook zeker voor Twenty One Pilots. Die fans zijn trouw, heel trouw. Guido: "Dit was de beste tour die we deze zomer hadden kunnen doen en het was zo uniek om mee te maken. Vooral om te zien hoe fans reageerden." Joshua: "Je krijgt gelijk zoveel liefde van die fans. Liefde die je voor je gevoel nog niet echt verdiend hebt. We moesten het nog waarmaken, maar ze omarmden ons meteen en dat maakte het voor ons heel makkelijk om elke show gelijk weer te knallen."

Het mooiste moment van de tour? Jan (bassist): "Als we 'In Your Arms' speelden pakte iedereen zijn telefoon erbij en gingen alle lampjes aan. Het hele stadion lichtte dan op en dat is iets wat nooit went denk ik."

Foto: Ben Houdijk

Het nieuwe album: Amigo

Of het succes in Amerika het album heeft beïnvloed? Joshua: "Ik denk dat we echt gegroeid zijn dit jaar en dat dit een nieuw soort Chef'Special-album gaat worden. 'Amígo' is bijvoorbeeld een nummer dat gaat over het verbinden van mensen en met open ogen naar de wereld kijken. Met liefde en nieuwsgierigheid. Dat is een groot thema van de plaat." Het album komt begin 2017 uit, iets wat altijd spannend blijft. Wouter (toetsenist): "Het is toch je kindje, dus het blijft altijd spannend."

"Ik denk dat we echt gegroeid zijn dit jaar en dat dit een nieuw soort Chef'Special album gaat worden" - Joshua

Of de tour met Twenty One Pilots genoeg heeft opgeleverd om binnenkort terug te gaan naar Amerika? Het liefst zo snel mogelijk, laten ze weten. "We zijn echt iets aan het opbouwen in Amerika, dus we gaan in de lente van 2017 zeker terug. Dat kan een headline-tour worden of weer een voorprogramma." Wat ze het liefst willen? "Een eigen tour, natuurlijk. Dat is de droom. Je speelt dan misschien in kleinere zalen, maar je ziet dan wel echt wat je waard bent," laat Joshua weten.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Next stop: world domination

Met deze plaat gaan ze de wereld veroveren. Iets wat ze al vanaf dag één roepen en waar ze nooit een geheim van hebben gemaakt. Wouter (toetsenist): "Omdat we het al zolang roepen, kunnen we eigenlijk niet meer terug. We moeten het nu wel waarmaken..." Wat ze afgelopen zomer bij Twenty One Pilots hebben gezien is zeker iets wat de band zelf ook wilt. Joshua: "Het is wel een thema van de afgelopen zomer geweest. We willen stadions en arena's uitverkopen. Maar de tour heeft ons ook de andere kant laten zien. Dat het op die manier nog meer je leven volledig bepaald."

"Ik denk dat het belangrijkste is, en dat is een cliché, dat je een manier vindt waarop je de dingen en mensen die je belangrijk vindt niet helemaal verliest. Anders eindigen we echt alleen maar met z'n vijven. Ik vind jullie super chille gasten, maar nee... haha"

"We zijn echt iets aan het opbouwen in Amerika en dat willen we gaan ontdekken" - Joshua

Ziggo Dome

Ondanks de plannen voor world domination staat er ook nog een enorm Nederlands feest te wachten. Op 7 oktober staat de band voor het eerst in de Ziggo Dome. Joshua: "Onze prioriteit is nu om het album helemaal af te maken en daarna willen we ons helemaal focussen op de Ziggo Dome-show, want dat moet gewoon de allerdikste show ooit worden." Willen ze alvast een tipje van de sluier oplichten over hoe dat eruit gaat zien? "Kijk vuur is natuurlijk leuk, maar het zegt niet per se iets over een nummer. Bij ons ligt de focus op de boodschap van een track. Hopelijk kunnen we die er nog meer uitkrijgen. Dat is pas echt gaaf!"

Is de Ziggo Dome de enige show van Chef'Special in Nederland komend jaar? Joshua: "Nee, we hebben ook ontzettend veel zin in het festivalseizoen en zullen dan zeker veel in Nederland te vinden zijn. Maar dat neemt niet weg dat we alles wat we nu in Amerika hebben opgebouwd, verder willen ontdekken." Wouter: "Dus tipje: iedereen kan maar beter een kaartje gaan kopen voor de Ziggo Dome, want je weet nooit wanneer je ons weer gaat zien... haha." Mooie worden om mee af te sluiten, boys!

Ster advertentie
Ster advertentie