3FM nieuws

Waarom moet je gaan stemmen op 15 maart?

  1. Nieuwschevron right
  2. Waarom moet je gaan stemmen op 15 maart?

In 2012 bleef tijdens de landelijke verkiezingen meer dan dertig procent van de jongeren (18-35) thuis en koos ervoor om niet te stemmen. Doet jouw stem er eigenlijk wel toe? Op die vraag gaan wij je antwoord geven.

Het Centraal Bureau voor de Statistiek vertelt ons dat bij de laatste verkiezingen in 2012 maar liefst 30 tot 33% van de jongeren tussen de 18 en 35 jaar niet hebben gestemd. Dat betekent dat één op de drie jongeren die dag besloot thuis te blijven. Erg jammer vindt Wouter van der Brug, Hoogleraar Politicologie aan de Universiteit van Amsterdam:

"Als burger heb je niet heel veel mogelijkheden om politieke besluiten te beïnvloeden. Behalve via je stemrecht. Pak dat recht!"

Hoe komt het dat veel jongeren ervoor kiezen om niet te stemmen? Wouter: "Het is niet altijd een keus. Het lastige voor jongeren is dat ze vaak net in een fase van hun leven zitten waar ze met compleet andere dingen bezig zijn. Net uit huis of bezig met het opbouwen van een eigen leven. Je verdiept je net even wat minder in de materie en gaat jezelf afvragen of stemmen dan wel zin heeft."

Heeft stemmen zin?

Één stem gaat natuurlijk niet veel veranderen, maar wat nou als iedereen zo denkt? Als dit jaar ons iets heeft geleerd is het dat de uitkomst van verkiezingen nooit te voorspellen zijn. Brexit? Onverwachts. Trump verkozen als president van de VS? Onverwachts. Waarom dit onverwachts was? Daar zijn meerdere redenen voor, maar mede omdat er vanuit werd gegaan dat een bepaalde groep massaal zou gaan stemmen. Wat in de praktijk uiteindelijk nogal tegenviel.

“Uit onderzoek blijkt dat als je de eerste paar keer dat je mag stemmen het niet doet, je beduidend meer kans hebt voor eeuwig een 'niet-stemmer' te blijven. Daarom is het belangrijk om vanaf het moment dat je de mogelijkheid hebt, ook echt te gaan."

Waar stemmen we voor?

We stemmen voor besluiten die jouw dagelijkse leven gaan beïnvloeden. Het terugkeren van de basisbeurs bijvoorbeeld, maar ook onderwerpen als sociale huurwoningen of regels omtrent vaste contracten. Misschien onderwerpen die nog niet voor iedereen op dit moment van belang zijn, maar het zijn allemaal zaken waar je uiteindelijk mee te maken krijgt.

"Stemmen kost misschien moeite, maar het is zo belangrijk. Er worden namelijk beslissingen gemaakt over jouw leven!"

Hoe bereidt je jezelf voor op de verkiezingen?

Volgens Wouter van der Brug zijn daar meerdere mogelijkheden voor:

  • Ga naar websites van politieke partijen en neem de punten eens rustig door
  • Er zijn erg veel goede partijwijzers. Doe die eens!
  • Ga met je ouders praten. Je hoeft hun advies niet te volgen, maar zij kunnen wel een beeld schetsen over hoe zij tot een keuze komen.
  • Vraag het aan je docenten en krijg antwoord op je vragen. Wat betekent het nou dat sommige partijen links of rechts zijn. Of liberaal of conservatief. Daar begint het mee.
  • Realiseer dat als je niet stemt je de beslissing aan anderen overlaat. Er zal nooit een partij zijn waar je het op alle punten mee eens bent. Zoek er eentje die het meest overeenkomt met jouw standpunten.
Op 15 maart zijn de Tweede Kamerverkiezingen en wordt jij opgeroepen om naar de stembus te gaan. Ben je er nog uit op welke partij je wilt stemmen? Doe vanaf volgende week de Partijwijzer op onze site!

Meer 3FM en de verkiezingen:

>> "De overheid luistert naar je met jouw stem!"
>> Op welke partij ga jij stemmen op 15 maart?
>> Dit wil CDA-baas Buma voor jongeren doen
>> Dit wil de 'Jessias' van GroenLinks voor jongeren doen

Ster advertentie
Ster advertentie