3FM nieuws

3FM herdacht 4 mei en vierde 5 mei

  1. Nieuwschevron right
  2. 3FM herdacht 4 mei en vierde 5 mei

Op 4 mei herdachten we oorlogsslachtoffers en op 5 mei vierden we onze vrijheid. Ook op 3FM. Giel en Hoitjes deden live-verslag van meerdere bevrijdingsfestivals in Nederland en gingen de helikopter in met Jett Rebel, Dotan en Mainstreet.

Op 4 mei herdachten we oorlogslachtoffers en op 5 mei vierden we met veertien grote bevrijdingsfestivals in Nederland onze vrijheid. 3FM besteedde hier aandacht aan.

4 mei

Domien schakelde maandagavond 4 mei met NOS op 3-nieuwslezer Fleur Wallenburg. Zij stond op De Dam in Amsterdam waar de Nationale Dodenherdenking plaatsvond. Om 20:00 uur was het twee minuten stil in Nederland en op 3FM, om stil te staan bij alle slachtoffers van oorlogsgeweld.

Dotan, Jett Rebel en Mainstreet op de Dam in Amsterdam tijdens dodenherdenking

Helikoptervlieger Dominique vecht voor vrijheid

Fleur Wallenburg sprak met militair Dominique, die een aanslag overleefde in Afghanistan. Dominique is helikopterpiloot bij Defensie. In 2009 was ze op uitzending in Afghanistan. Tijdens een ‘simpele’ vlucht, waarbij ze mensen van Kamp Holland naar Kandahar moest brengen, ging het mis.

>> Zie het interview met Dominique

Concert van de Vrijheid met oma van Bart Jan Cune

Op NPO1 was zaterdagavond 2 mei het Concert van de Vrijheid te zien. NOS op 3-nieuwslezer Bart Jan Cune vertelde het verhaal van zijn oma, die ondergedoken zat tijdens de Tweede Wereldoorlog.

>> Kijk het Concert van de Vrijheid terug

5 mei

Op Bevrijdingsdag, 5 mei, vierden we met veertien grote bevrijdingsfestivals onze vrijheid. Caro Emerald, Dotan, Jett Rebel en Mainstreet waren dit jaar Ambassadeurs van de Vrijheid.

Giel en Frank in de helikopter

Giel en Frank van der Lende vlogen met Jett Rebel, Dotan en Mainstreet mee in de helikopter om de verschillende bevrijdingsfestivals te bezoeken. Op 3FM hoorde je live-verslagen van Giel en Frank (a.k.a. Hoitjes).

Ambassadeurs van de Vrijheid 2015

Hoe is de sfeer in Den Bosch

Nacht-jock Joram Kaat schakelde vanuit de studio in Hilversum met Frank, die in Ben Bosch stond. Hij vroeg de mensen daar of ze op 5 mei ook echt het besef hebben dat wij in vrijheid leven. Of is het alleen maar feest?

Dotan staat stil bij onze vrijheid

Dotan en Hoitjes arriveerden een beetje wagenziek van de helikopter op het bevrijdingsfestival in Wageningen. Om onze vrijheid te vieren met muziek, zeker, maar óók om even stil te staan bij de Tweede Wereldoorlog.

"Ik ben ook echt opgegroeid in Amsterdam tussen allemaal mensen die, bijvoorbeeld opa's en oma's die in het verzet hebben gezeten of waren omgebracht. Ik kom zelf uit een joodse familie. Mijn opa heeft ook in het verzet gezeten. Dat geeft wel een soort andere lading mee. Ik vind het gewoon heel belangrijk dat we dit blijven herinneren."
- Dotan

Last flight for the day... What a crazy incredible experience!

Een foto die is geplaatst door Dotan (@dotanmusic) op 5 Mei 2015 om 11:54 PDT

Giel landt in het Vrije Westen

In Amsterdam wordt Bevrijdingsdag sinds enkele jaren groots gevierd in het Westerpark. Giel ging een kijkje nemen bij het Vrije Westen, zoals het bevrijdingsfestival wordt genoemd.

"Leuk dagje hier hoor, optredens van Gosto, Emil Landman, PAUW en de Paceshifters. Maar ja, het echte ding is toch wel dat zo dadelijk Jett Rebel hier gaat optreden. Wij zagen de helikopter net overvliegen, dus dat wordt echt heel snel in een busje, en ja, dan merk je dat mensen hier al onrustig worden. Zijn piano staat al klaar. Ze zijn nu alles aan het soundchecken. Dus als hij hier dan straks landt, zal hij hup, het podium op gaan.

Ik ben benieuwd hoe Jelte zich voelt, want ik had hem vanochtend nog aan de telefoon, hij was een beetje zenuwachtig en toen bleek dat hij niet heel erg tegen de helikopter kan, want hij heeft in het eerste vluchtje het kotszakje moeten gebruiken."
- Giel

Ready for take off met @jettrebel in heli

Een foto die is geplaatst door Giel Beelen (@giel3fm) op 5 Mei 2015 om 11:07 PDT


Jett Rebel: "Elke show is anders qua vibe"

De meeste ambassadeurs verzorgen tijdens Bevrijdingsdag zo'n drie a vier optredens, maar Jelte deed er gewoon vijf. Giel sprak Jett, die nog een beetje misselijk van de helikoptervlucht was, net voor hij het podium in Den Haag op ging.

"Het is een gekkenhuis, maar de shows, daar draait het om, en dan ben ik wel scherp. Tussendoor ben ik misselijk, moe, gaar. Maar ik had het vanochtend in de bus al, en toen moest ik nog in de helikopter. Het is een heel verhaal.
- Jett Rebel

Leeuwarden super bedankt! Amsterdam super bedankt! Den Haag we gaan beginnen!!!

Een video die is geplaatst door JETT REBEL (OFFICIAL) (@jettrebel) op 5 Mei 2015 om 11:56 PDT


De grote afsluiter: Bevrijdingsdag in Haarlem

Roosmarijn belde 's avonds laat met Giel, die op zijn eindbestemming was aangekomen: Bevrijdingspop in Haarlem. De lijn was een beetje slecht en Giel een beetje chaotisch, maar hij sprak Amber (achtergrondzangeres in de band van Jett Rebel), Caro Emerald en Jett Rebel zelf.

"Het is echt een hele mooie dag geweest. Ik heb nog nooit van zo dichtbij mogen zien hoe artiesten zich van de ene trip in de andere storten. En Jett Rebel, wat een goede ambassadeur. Hoe hij het hele publiek mee krijgt en de boodschap en positieve energie laat voelen, ja, het was voor mij echt een onwijs hoogtepunt om in de heli te zitten en dit allemaal mee te maken. Het gaat nu echt elk moment beginnen, en ja, ik laat je anders later nog wel even weten hoe en wat."
- Giel

Dat was gewoon f*ing awesome!! Dankjewel Haarlem!! #5mei2015

Een foto die is geplaatst door Caro Emerald (@caroemerald) op 5 Mei 2015 om 12:20 PDT

Het weer in Assen schijnt slecht te zijn! ???? Wie is er al? #bevrijdingsdag

Een foto die is geplaatst door MainStreet (@mainstreetofficial) op 5 Mei 2015 om 4:50 PDT

Ster advertentie
Ster advertentie