3FM nieuws

Declan McKenna heeft een nieuwe favoriete plek: Nederland

  1. Nieuwschevron right
  2. Declan McKenna heeft een nieuwe favoriete plek: Nederland

De Britse tiener Declan McKenna is klaar voor world domination. 3FM sprak hem over de betekenis van 'Isombard', liedjes over Trump en zijn drukke tourschema.

Hij is nog maar achttien, maar heeft nu al flink indruk gemaakt op de internationale muziekwereld. En dat eist een beetje zijn tol: Declan McKenna is half-ziek en schuifelt met een kop thee de kamer in. Een druk tourschema, veel promotie en korte nachten in de tourbus zijn ook best pittig, maar no way dat Declan klaagt: "Het kan zwaar zijn, ja. Maar wanneer de shows goed zijn, is touren echt top!"

En dat is precies waar Declan het voor doet: van muziek genieten en mensen van muziek laten genieten, op wat voor manier dan ook. Na zijn optreden bij Jouw Ochtendshow spraken we hem over zijn nu al indrukwekkende carrière.

Schrijven over de wereld

De liedjes die Declan tot nu toe uitbracht gaan allemaal over maatschappelijke issues. Toeval? Een beetje. Op zijn nog te verschijnen debuutalbum staan ook veel persoonlijkere nummers, gebaseerd op zijn eigen leven. Maar als Declan zich ergens kwaad over maakt, hoor je dat terug.

"Ik schrijf graag over dingen die ik in de wereld zie, dus de helft van mijn liedjes gaat zo van 'Hey, I don't like that' of 'That's not right!', haha. Als ik het er niet mee eens ben, schrijf ik erover."

Over Trump schrijft Declan liever niets. Hij hoorde 'The Donald' van A Tribe Called Quest en vond die track zó goed, dat hij zelf nu niets meer durft te schrijven.

Waar gaat 'Isombard' over?

Declan houdt er van om te schrijven over grote onderwerpen. 'Paracetamol' gaat over de misrepresentatie van jonge transgenders in de media en 'Brasil' over de vernietigende effecten van het WK Voetbal in Brazilië. Bij 'Isombard', ex-3FM Megahit, had hij als thema politiek en de media in gedachten en neemt Declan een Fox News-presentator op de hak.

"Hij probeert dingen als politiegeweld goed te praten, maar struikelt volledig over z'n eigen woorden. Hij heeft eigenlijk geen idee waar hij het over heeft."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

De 3FM Live List 2017

Declan McKenna schopte het tot plek 2 in de 3FM Live List 2017, de lijst met artiesten die je dit jaar absoluut live moet zien. En laat het nu net het perfecte moment zijn om Declan te gaan zien: hij tourt zich een slag in de rondte en komt daarbij opvallend vaak naar Nederland.

"Ik speel meer in Nederland dan waar dan ook in Europa, haha! Ik denk dat ik hier nog wel een paar keer terugkom dit jaar."

In zijn liveshows speelt hij het liefst alleen eigen materiaal, maar af en toe glipt er ook wel eens een cover tussendoor. Tijdens festivals is het vaak 'The Chain' van Fleetwood Mac, maar deze week zette hij ook een cover online van Beyoncés 'Hold Up'! Iets heel anders, maar wel heel vet gedaan.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

What's next?

Een album, natuurlijk! Declan heeft hard gewerkt om zijn debuutalbum af te krijgen en dat is gelukt. De releasedatum wordt binnenkort bekend gemaakt en daarna gaat hij nóg meer touren. Ook ziet hij voor een volgend album (goed zo Declan, lekker vooruitplannen) wel een samenwerking zitten.

"If Beyoncé wants to hit me up... ANYTIME! En St. Vincent is een van m'n favorieten, ze is een moderne gitaargodin. En Tame Impala, die zijn wicked."

Declans Nederlandse concertagenda

Je checkt Declan McKenna live op 3 februari als support van Blossoms in de Melkweg. Daarna komt hij op 21 februari terug naar Rotown Rotterdam en op 22 februari naar Aldstadt Eindhoven.

En dat is natuurlijk alleen nog maar wat er nu bekend is. Wie weet komen er nog wat festivals bij!

Dit is de 3FM Live List 2017

Ster advertentie
Ster advertentie