3FM nieuws

3FM-luisteraar Thomas op Burning Man: “Het festival is in elkaar gestort”

foto: 3FM
  1. Nieuwschevron right
  2. 3FM-luisteraar Thomas op Burning Man: “Het festival is in elkaar gestort”

In de woestijn in Nevada, in de VS, zou nu Burning Man moeten plaatsvinden, maar door storm en enorme regenval viel het festival in het water. 70.000 bezoekers zitten vast in de modder. De toiletten werken niet meer en er is zelfs iemand overleden. 3FM-dj Vera Siemons belt met Thomas die aanwezig is op het festival.

Burning Man is een volledig zelfvoorzienend hippieparadijs. Niet te vergelijken met Pinkpop of Lowlands waar alles voor je geregeld is. Er zijn geen optredens en je moet zelf voor je eten en slaapplek zorgen. Door de hevige weersomstandigheden is het festival stilgelegd. Om de chaos te beperken, is ook het hele terrein afgesloten. Enkel hulpdiensten kunnen er nog binnen. De organisatie adviseert bezoekers om zuinig om te springen met water en voedsel, omdat het festival niet meer kan worden bevoorraad.

Dansen in de modder

Burning Man-bezoeker Thomas vertelt bij Vera On Track hoe de situatie daar nu is. “Er was een beetje regen voorspeld, maar het werd een grote modderpoel. Op vrijdagavond is heel het festival in elkaar gestort. Het is inmiddels beter, maar iedereen moet heel goed op z’n water-en voedselreserves letten. Iedereen die hier komt, weet dat je in een klimaat zit in de woestijn waar het heftig weer kan zijn. Dat zorgt er ook voor dat mensen er best oké mee omgaan.”

Thomas had een theehuis op het festival, maar wanneer die tent begon te lekken, hebben ze het omgebouwd in een opvang voor gestrande mensen. “Het is een gigantisch terrein. Als je niet snel genoeg naar je kamp gaat, kom je niet meer terug zonder dat je onderkoeld raakt."

Bezoekers kunnen inmiddels weer over het terrein lopen. Thomas blijft optimistisch: “Er is muziek. Mensen dansen in de modder. Je moet de sfeer hoog houden, anders wordt het een nare ervaring. Burners zijn dit wel gewend.”

Video niet beschikbaar

Kritiek op sociale media

Eerder deze week blokkeerden klimaatactivisten de weg naar Burning Man. Het gevolg was een kilometerslange file. De activisten vinden de bezoekers hypocriet. Op sociale media kunnen de festivalgangers ook niet van iedereen op sympathie rekenen.

Op Burning Man is iedereen in principe gelijk, maar toch is steeds meer ongelijkheid tussen festivalgangers. Het festival ontstond in 1986 als een bescheiden feest, maar staat vandaag de dag bij velen bekend als een utopisch toevluchtsoord voor heel wat techmiljonairs, beroemdheden en influencers die met hun privéjet naar de woestijn vliegen overnachten in chique campers met airco. Die luxe staat niet in lijn met de waarden van Burning Man.

Je kunt er niets kopen – op ijs en koffie na. Je moet zelf alles meenemen. Die evolutie staat de activisten niet aan. “Burning Man trekt de top van de elite aan om te feesten en te doen alsof ze zich in een klasseloze en geldloze samenleving bevinden”, zegt Tommy Diacono, medeoprichter van protestorganisatie Rave Revolution, aan The Guardian.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ster advertentie
Ster advertentie