3FM nieuws

Hoe voelt Michiel zich na een week zonder vlees?

  1. Nieuwschevron right
  2. Hoe voelt Michiel zich na een week zonder vlees?

Michiel doet mee met Vleesverlangen en eet daarom twee weken geen vlees. En geloof ons, dat is een enorme opgave voor hem. Vandaag is hij halverwege zijn challenge. Wij zijn benieuwd hoe het hem so far vergaat.

Mis je de hamburgers al?

"Nee! Het valt eigenlijk best wel mee. Alleen woensdag had ik het even moeilijk, want dan hebben we altijd DJ-overleg bij 3FM en dan krijgen we allemaal een warme snack. Elke week zijn er twee mensen die dan zeggen dat er ook een vegetarische snack moet komen, maar dat gebeurt nooit. Nu had ik daar ook last van. Ik haalde het folie van de schaal en de geur van een Philly cheese steak kwam me tegemoet. Dat was lastig."

Wat houdt Vleesverlangen precies in?

"Nou, het is niet dat je twee weken helemaal geen vlees mag eten. Ik eet geen vlees omdat ik echt eens twee weken zonder vlees wil leven. De bedoeling is dat je inziet waar je vlees vandaan komt en dat je er bewuster mee omgaat.

Je krijgt elke dag een opdracht, zoals 'maak een recept met vleesvervangers', 'kijk de documentaire Facing Animals' of 'ga naar een biologische slager'. Die laatste twee opdrachten hebben me in laten zien dat ik bewuster met vlees om moet gaan. Iedere dag vlees eten is niet nodig en vooral ook niet houdbaar. Het is zo slecht voor het milieu en onze aarde is er gewoon niet op gebouwd."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

En helpt je omgeving een beetje mee?

"Nou, ik merk wel dat lang niet elke situatie geschikt is voor vegetariërs. Gelukkig zijn er enorm veel alternatieven voor vlees. In de kantine zijn genoeg lekkere vegetarische broodjes of salades en thuis steunen ze me ook heel erg. We hebben de kinderen uitgelegd waarom we dit doen en ze vonden het eigenlijk wel heel interessant.

Sowieso eten we thuis wel vaker vegetarisch, maar dat kwam vooral door mijn vrouw. Ik eet normaal ook het meeste vlees bij het ontbijt en lunch. Filet americain, ham, dat soort dingen. Van luisteraars krijg ik ook veel positieve reacties. Ik had wel shit verwacht, dat ze het linkse onzin zouden vinden of zo, maar helemaal niet eigenlijk. Vooral veel mensen die het er helemaal mee eens zijn!"

Is het moeilijk om iets anders te verzinnen?

"Nee. Vleesvervangers zijn echt helemaal prima en dat vinden ze thuis ook. En er zijn zo veel lekkere vegetarische recepten. Dat zocht ik nooit echt op, maar nu natuurlijk wel."

Wat blijft je bij van dit project?

"Het is niet goed dat vlees zo goedkoop is. Die kiloknallers die je in je wagentje gooit zijn slecht, vol water en antibiotica en shit. Vlees eten is prima en heel lekker, maar je doet jezelf, de dieren en het klimaat er een enorm plezier mee als je minder vlees eet. En als je het eet haal het dan bij een slager die zijn dieren goed behandelt. Dat is ook een stuk lekkerder vlees, overigens."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ster advertentie
Ster advertentie