3FM nieuws

Sander belt met Thilly, één van de 200.000 eenzame ouderen

  1. Nieuwschevron right
  2. Sander belt met Thilly, één van de 200.000 eenzame ouderen

Het Nationaal Ouderenfonds is op zoek naar 1500 vrijwilligers voor een belteam voor eenzame ouderen. Sander belde daarom met Thilly van 71.

Thilly gaf met moeite toe dat ze eigenlijk best eenzaam was. "Als mijn kinderen dat vragen zeg ik nee, maar er zijn dagen dat ik niemand spreek", vertelt ze met tranen in haar ogen. "Ik zit in m'n eentje in een vrij groot huis, mijn kinderen zijn hartstikke druk en als ze vragen hoe het er mee gaat zeg ik altijd dat het goed gaat". Ze wil haar kinderen er niet mee belasten, zegt ze.

'Ik wil geen zielige oude vrouw zijn'

Ze gaat één keer per maand twee dagen naar een hotel in Almelo en dat is haar enige uitje. Ze wil wel graag dingen doen, maar de faciliteiten die er zijn, zijn gewoon niet toereikend. "Je kan alleen maar een beetje tegen andere ouderen aan zeuren over hoe je je voelt. Ik wil ook niet overkomen als een zielige oude vrouw."

Ouderenfonds

Volgens het Nationaal Ouderenfonds is eenzaamheid onder ouderen een groot probleem. Meer dan 200.000 mensen krijgen minder dan één keer in de vier weken bezoek. Met het belteam willen ze daar iets aan doen, door vrijwilligers een keer per week telefonisch een gezellig praatje te laten maken met een oudere. Dus, heb jij je opa en oma al een tijdje niet gesproken? Dan moet je ze NU bellen! Misschien zijn zij eigenlijk ook eenzamer dan je denkt.

Het Rijksmuseum

Sander schrok van het verhaal: hij wist niet dat het zo'n probleem was. Hij vroeg Thilly wat ze nou écht graag nog een keer wilde doen. "Ik schilder graag en ik heb thuis een kleine, zelfgeschilderde Nachtwacht staan. Ik ben nog nooit in het Rijksmuseum geweest, daar was nooit geld voor". Sander twijfelde geen moment en nodigde haar uit om binnenkort samen naar het Rijksmuseum te gaan. To be continued, dus!

Luister het hele fragment hier terug:

Ster advertentie
Ster advertentie