3FM nieuws

Nieuwe FIFA, nieuwe muziek!

  1. Nieuwschevron right
  2. Nieuwe FIFA, nieuwe muziek!

Waarschijnlijk ga je een deel van je vrienden de komende tijd een stuk minder zien (of je vrienden jou), want FIFA 17 is uit! Ook op muzikaal gebied is dat een verrijking, want het spel is altijd toonaangevend wat betreft nieuwe muziek. O ja, en Frank en Sander testten 'm uit!

(Afbeelding via EA Sports)

Waarom toonaangevend?

Nou, hoeveel nummers ken jij nog van FIFA? Omdat je soms langer bezig bent met het uitzoeken van een team en het maken van de opstelling, heb je waarschijnlijk onbewust al heel wat door FIFA gefeaturede muziek gehoord. En als die voorbij komen op de radio herken je ze meteen!

"There’s an unwritten rule here at EA Sports that every game must have a soundtrack that moves music forward. That’s why we want the FIFA 17 Soundtrack to be a new world of music discovery. We know you do too." – EA Sports

Vorig jaar zocht 3voor12 uit waar die muziek precies vandaan komt. In de rubriek The Bigger Picture vroeg Roosmarijn zich af hoe de FIFA-games opkomende muziek stimuleren. Ze sprak onder andere met Rocco Hueting van De Staat. Hun nummer 'Down Town' belandde in FIFA 14. Dat nummer is amper op de radio gedraaid, maar heeft anno 2016 meer dan een miljoen streams op Spotify. Vooral dankzij FIFA.

De hele uitzending van 3voor12

Toch levert het je als band weinig geld op. Volgens Rocco kregen ze een "niet noemenswaardig" bedrag van uitgever EA Sports. Wel werd De Staat dankzij FIFA bekend bij miljoenen mensen en stonden ze in een playlist met (de tot dan toe ook niet heel grote artiesten) The 1975, Disclosure, CHVRCHES, Chrystal Fighters, Foals en Vampire Weekend. Voor een relatief kleine band — wat De Staat toen nog was — is dat natuurlijk supervet!

Hoeveel luisteraars levert dat op?

Ieder verkocht exemplaar wordt door gemiddeld 2,5 man gespeeld, een gamer speelt een spel circa 50 à 100 uur (natuurlijk niet aan één stuk), elk liedje komt gemiddeld zo’n twee keer per uur langs en van ieder FIFA-deel worden er miljoenen verkocht. Elk nummer wordt dus meer dan een miljard keer afgespeeld. Legde music supervisor voor EA Games Steve Schnur uit aan 3voor12.

Wie is Steve Schnur?

Schnur is verantwoordelijk voor de playlist. Hij vertelde in de 3voor12-uitzending dat bandjes niet zonder reden worden uitgelicht. Het gaat er niet om dat kleine bands weinig geld kosten, maar omdat het publiek dat veel leuker vindt.

"De meeste mensen willen geen muzikale volgers zijn, ze willen het gevoel hebben dat ze muziek die ze voor het eerst horen zélf ontdekken. Daar willen ze over kunnen opscheppen. Gamers denken zeker zo, nog meer dan andere mensen. De belangrijkste reden dat ze onze spellen kopen, is natuurlijk vanwege de gameplay, maar ook omdat ze vorig jaar hun twee favoriete bands ontdekten via FIFA. 'Wauw, ik ben benieuwd wie ik dit keer ontdek', denken ze."

Wat ontdekken we in FIFA 17?

EA Sports geeft zelf aan dat ze nog nooit zo’n goede playlist samengesteld hebben als dit jaar. Ze hebben zelfs nummers die je voor het allereerst hoort in de game, zoals die van Beck, Kasabian en Aloe Blacc. Ook hoor je zelfbenoemde 'Hot Songs' van Bastille, Glass Animals en Two Door Cinema Club. En daarnaast hebben grote namen als Paul Kalkbrenner, Zedd, Kygo, Major Lazer en Damian Marley speciaal voor FIFA 17 een song gemaakt.

Uiteindelijk zitten er meer dan vijftig nummers in het spel. Daar zijn de samenstellers ook wel bijna een jaar mee bezig geweest. Op zich begrijpelijk, want hoe maak je uit de miljoenen liedjes die al bestaan nou een ideale playlist? Bij EA Sports zijn ze er in ieder geval zeker van dat het is gelukt!

Wat staat er dit jaar in die lijst dan?

De hele lijst kan je hier beluisteren:

Frank </3 Sander

3FM-DJ's Frank van der Lende en Sander Hoogendoorn hebben vandaag ook even ge-fifa'd en de gemoederen liepen hoog op!!

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ster advertentie
Ster advertentie