3FM nieuws

Politie Amsterdam wijst etnisch profileren Mr. Probz van de hand

  1. Nieuwschevron right
  2. Politie Amsterdam wijst etnisch profileren Mr. Probz van de hand

Na Typhoon beklaagt nu ook Mr. Probz zich dat hij dat voor de zoveelste keer zonder reden staande gehouden is. De politie Amsterdam wijst etnische profilering echter van de hand. "De achterruit van die auto was geblindeerd, dus de agent kon de bestuurder niet zien."

(Foto Mr. Probz, Instagram)

Na de onthulling van rapper Typhoon in mei ontstond veel ophef, tot op het hoogste niveau. De kranten stonden vol met opiniestukken, en zelfs ministers spraken zich over de zaak uit. Belangrijk detail daarbij was dat de agenten in kwestie toegaven dat sprake was van zogenaamde etnische profilering, oftewel: de combinatie van huidskleur, leeftijd en het type auto vormde aanleiding om over te gaan tot staande houden. Mr. Probz stelde op Facebook dat hem zondagavond hetzelfde gebeurde.

"Het stereotype maak jij gewoon helemaal af'

"Gisteravond ben ik voor de zoveelste keer in mijn auto aangehouden zonder aantoonbare reden. Niet door het feit dat ik een (verkeers)overtreding beging, maar omdat ik in een opvallende auto reed die niet geheel in het plaatje zou passen. Tenminste, dat is wat ik begreep toen de politieagent die mij aansprak zijn conclusie had getrokken en tegen mij zei: 'het stereotype maak jij gewoon helemaal af’'. Nadat ik al eerder aangaf dat ik met alle plezier de benodigde papieren of informatie die hij nodig had ter plekke wilde leveren, bleek dit niet voldoende en werd ik verzocht achter de agenten aan te rijden voor een controle terwijl hij wees naar een viaduct een paar honderd meter verderop. Ik maakte duidelijk dat ik al op mijn bestemming was aangekomen en vroeg mij hardop af waar de controle plaatsvond en wat deze inhield, "doe nou niet zo moeilijk anders word je aangehouden!" werd al snel geroepen. Ik hield mij aan de snelheid, was niet met een stopteken aan de kant gezet, had zeker geen strafbaar feit gepleegd en werd hier ook niet van verdacht dus waarom werd dit aan mij gevraagd? Overigens reden er ook nog twee soortgelijke auto's achter mij die compleet werden genegeerd."

De reactie van de politie Amsterdam en het vervolg van het verhaal van Mr Probz lees je op 3voor12.

Ster advertentie
Ster advertentie