3FM nieuws

15 iconische games uit de 00's

  1. Nieuwschevron right
  2. 15 iconische games uit de 00's

Waar videogames in de nineties voor slechts een handjevol mensen een dagelijkse bron van vermaak vormden, werd gamen in de 00's door een steeds groter wordend publiek omarmd.

Tijdens de 00's werd The Sims de best verkopende PC-game ooit, zorgde de komst van de PlayStation 2 ervoor dat steeds meer mensen een console onder hun TV hadden staan, gingen miljoenen mensen World of Warcraft spelen en werkten hele gezinnen aan hun conditie met behulp van de Nintendo Wii.

15 iconische games uit de 00's:

Tony Hawk Pro Skater 2 (2000)

Voor alle alto's en skaters onder ons die in real life niet de grootste helden op wielen waren, was daar de Tony Hawk Pro Skater-serie. Onder begeleiding van de beste hiphop-, rock- en punktracks reeg je ollies, kickflips, transplants en grinds aan elkaar om een zo hoog mogelijke comboscore te verdienen. Of viel je gewoon keihard op je muil om daarna weer genadeloos helemaal opnieuw te moeten beginnen.

The Sims (2000)

Aaaah The Sims… Wie heeft er nou niet zwembadtrappetjes weggehaald, deuren uit badkamers verwijderd (waardoor er langzaam maar zeker een plasje water onder je Sim verscheen) of oneindig veel geld binnen geharkt met de 'klapaucius' cheat? Het bouwen van een huis en het onderhouden van een gezin bleek een uitermate succesvol gameconcept en The Sims-serie is tot op heden de best verkopende PC-game ooit.

Grand Theft Auto III (2001)

Waar je in de eerste delen van de Grand Theft Auto-reeks nog in top down-perspectief auto’s afhandig maakte en drive-by shootings deed, mocht je in GTA III voor het eerst stennis schoppen in een 3 dimensionaal Liberty City. De enorme hoeveelheid vrijheid was ongekend en GTA III vormde dan ook de nieuwe basis voor een van de meest succesvolle series in de game industrie. Ook opvolgers Vice City en San Andreas waren mateloos populair in de 00's.

Gran Turismo 3: A-Spec (2001)

De racesimulator Gran Turismo staat bekend om zijn realisme. Met zijn voor die tijd bloedmooie graphics, accurate besturing en exotische bolides wist Gran Turismo 3: A-Spec in de begindagen van de PlayStation 2 menig autoliefhebber om z'n vinger te winden. Tel daar een killer soundtrack met onder andere Muse, Jimi Hendrix en Lenny Kravitz bij op en je hebt een van de best onthaalde racegames van de 00's.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Halo: Combat Evolved (2001)

Bungie's Halo-serie was in de 00's een van Microsofts Xbox’ belangrijkste troeven. De multiplayer van deze futuristische first-person shooter leverde niets minder dan pure fun en zorgde voor menig nachtje doorhalen met vrienden. Dat er op diezelfde avonden ook veel controllers uit frustratie gesneuveld zijn, nemen we voor lief.

World of Warcraft (2004)

Sinds de release van deze zogeheten Massive Multiplayer Online Role Playing Game in 2004, hebben miljoenen mensen de online werelden van World of Warcraft bezocht. Niet alleen wordt er in de game een eigen character aangemaakt om op avontuur mee te gaan, de online community is zelfs zo hecht dat er ook virtuele bruiloften en feesten worden georganiseerd. Tien jaar na de release zetten nog steeds duizenden mensen regelmatig voet in Azeroth.

Counter-Strike Source (2004)

Counter-Strike Source was in de 00's een immens populaire online multiplayer shooter voor op de PC. De gameplay is simpel: twee teams, 'Terrorists' en 'Counter-Terrorists', nemen het in een divers aantal maps tegen elkaar op. Elk team heeft daarbij zijn eigen doelstelling, zoals het verstoppen van een bom of het redden van gijzelaars. Ook het neerschieten van vijanden leverde veel punten op, wat voor hectische taferelen zorgde.

Half-Life 2 (2004)

Dankzij de baanbrekende animaties, het sterke verhaal, het hoogstaande audio design en de nerdy/ badass held Gordon Freeman legde Half-Life 2 de lat destijds enorm hoog. Het spel sleepte daardoor vele 'Game of the Year'-awards en zelfs een 'Game of the Decade'-award binnen. Tot op heden wachten fans nog steeds op een vervolg.

Guitar Hero (2005)

De 00's vormden de hoogtijdagen voor plastic instrumenten. Guitar Hero, Rockband, DJ Hero... De games die onze verborgen muzikale talenten naar boven moesten halen waren niet aan te slepen. Inmiddels staan die onhandige krengen in een hoekje stof te happen, maar wat hebben we er een plezier mee beleefd. Misschien toch maar weer even van zolder halen.

God of War (2005)

God of War is een third-person action game geïnspireerd op de oude Griekse mythologie. Je speelt als de getormenteerde Spartaanse krijger Kratos en wil wraak nemen op de god van de oorlog, Ares. De God of War-franchise werd in de 00's een belangrijke serie voor de Sony PlayStation.

Wii Sports (2006)

Ook de Nintendo Wii beleefde in de 00's zijn gloriedagen. Waar we in de eerste jaren nog fanatiek aan het bowlen, golfen en tennissen waren, nam de behoefte om gamen te combineren met een work-out langzaam maar zeker eind jaren '00 toch af. Wii Sports blijft echter een goede game om op feestjes weer boven tafel te halen. Alhoewel..:

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Call of Duty 4: Modern Warfare (2007)

Na een hele rits Tweede Wereldoorlog-games was daar ineens Call of Duty 4: Modern Warfare. Deze blockbuster van Infinity Ward speelde zich af in het Midden-Oosten en zorgde voor een frisse wind in het op dat moment weinig innoverende first person shooter-genre. Meer dan dat: CoD 4: MW werd zelfs de nieuwe standaard voor online shooters.

Grand Theft Auto IV (2008)

Na GTA III en de daaropvolgende titels in de reeks, was het in 2008 tijd voor de volgende stap: geen vervolg, maar een geheel nieuw deel op de toenmalige next-gen consoles (PS3 en Xbox360). GTA IV kreeg een gloednieuwe engine, waardoor hoofdrolspeler Niko Bellic, zijn neef Roman en de op New York gebaseerde stad Liberty City er enorm realistisch uitzagen. Bovendien bruiste de game van randactiviteiten. Bowlen, iemand?

Uncharted: Drake's Fortune (2008)

Uncharted: Drake's Fortune gooide Tomb Raider en Indiana Jones in de mix en dat bleek een uiterst succesvolle formule. De praatgrage charmeur Nathan Drake klimt, rent en schiet zich een weg door dichtbegroeide jungles en eeuwenoude ruïnes, op zoek naar verborgen schatten. De soepele gameplay, in combinatie met de prachtige graphics en adembenemende locaties, zorgden voor torenhoge reviewscores.

Assassin's Creed II (2009)

Tijdens de 00's kwam Ubisoft met een nieuwe serie die vandaag de dag nog steeds enorm populair is: Assassin's Creed. De games spelen zich af in een historische setting en volgen losjes onze geschiedenis. Het tweede deel van de reeks speelde zich af in Noord-Italië, ten tijde van de Renaissance, en bevatte personages als Leondardo Da Vinci. Klinkt als een interactief geschiedenisboek, maar als Assassin moet je natuurlijk ook behoorlijk wat mensen om zeep helpen.

In de 00's waren er naast bovengenoemde games nog vele andere iconische titels die we hier helaas niet allemaal kunnen behandelen. Aan welke 00's games heb jij fijne herinneringen?

Ster advertentie
Ster advertentie