3FM nieuws

Steffi leert voor haar examens en filmt zichzelf

  1. Nieuwschevron right
  2. Steffi leert voor haar examens en filmt zichzelf

Steffi is al zes jaar hard aan het werken om deze zomer eindelijk haar havo-diploma te kunnen behalen. Nu de eindexamens naderen, wil ze haar studeerervaring graag met anderen delen. Ze maakte er een filmpje over en bereidt zich zo voor op haar examens én op haar toekomstige studie journalistiek.

Ik ben geen doorsnee studiebol, maar meer het type ‘van uitstel komt afstel’ en dat komt denk ik door de genen van mijn vader. Hoewel we graag dingen uitstellen, doe ik in tegenstelling tot mijn vader wel altijd wat ik moet doen. Ik doe niet aan afstel en zeker niet tijdens de examens. Ik heb mijn toekomst al uitgestippeld en denk maar niet dat ik het nu nog op ga geven!

Ik wil namelijk journalistiek gaan doen aan de Christelijke Hogeschool in Ede. Dat wil ik al sinds de 2e klas en nu moet ik mezelf gaan bewijzen. “Kom op Steffi, je kunt dit. Hier werk je al je hele zesjarige havo-carrière naar toe, piece of cake.” Dat zou je denken… Maar het feit dat ik zes jaar over de havo doe, zegt misschien al genoeg.

Ik had net de goede Cito-score om aangenomen te worden voor de havo en ik heb er altijd heel erg hard voor moeten werken. Ik was de slimste uit het gezin dus ik heb alles altijd alleen moeten doen. Ook dit is dus weer flink zwoegen en zweten voor mij, maar dat ik het tot het eindexamenjaar van de havo heb geschopt is sowieso al een prestatie om trots op te zijn. Iets wat ik fijn vond om te weten is dat ik dit niet alleen doe maar dat ik zo’n 200.000 lotgenoten heb. Het is ook een geruststellende gedachte dat 95% daarvan slaagt. Als zij het allemaal kunnen, dan kan ik het vast ook wel!

Momenteel is school natuurlijk mijn hoofdprioriteit, maar ik schrijf ook graag blogs en zit bij een lokale jongerenomroep in Westervoort. Hier ben ik dus eigenlijk al een heel klein beetje bezig met het verwezenlijken van mijn droom om journalist te worden. Bij die jongerenomroep kwam het idee om een examenitem te maken, waarbij ik als eindexamenleerling gevolgd word. Het hele proces, van het leren tot de uitslagen, wordt in beeld gebracht. Dolenthousiast besloot ik hieraan mee te doen, maar zit het mijn schoolwerk niet in de weg? Hoe kun je leren en tegelijkertijd leuke filmpjes maken? Zo interessant is het immers niet om iemand drie uur aan een stuk te zien studeren.

Toen ik eenmaal begonnen was met filmen kwam ik erachter dat het eigenlijk alleen leuk is om studie-ontwijkend gedrag, ook wel SOG genoemd, vast te leggen. Daarnaast zijn er voor vakken als geschiedenis en aardrijkskunde handige YouTube-kanalen met filmpjes waarin veel van de examenstof wordt uitgelegd. Misschien een beetje saai, maar wel superhandig!

Ook stuitte ik op een andere manier om mezelf te motiveren tijdens het leren, namelijk door mezelf te belonen met Haribo Goldbären. "Haribo macht kinder froh", en zo leer ik meteen weer een stukje Duits! De truc is handig, lekker en simpel: op ieder stukje tekst dat je moet leren, lezen en samenvatten leg je een snoepbeertje en als je tijdens het lezen bij dat stukje tekst bent aangekomen, mag je hem opeten! Lekker toch!? Dat dacht ik wel. En zo kom ik mijn dagen door, studerende, met Goldbären.

Ster advertentie
Ster advertentie