Naar homepage
3FM nieuws

Wat betekenen de versoepelingen voor de muzieksector?

foto: Ben Houdijk
  1. Nieuwschevron right
  2. Wat betekenen de versoepelingen voor de muzieksector?

Eindelijk worden er versoepelingen aangekondigd, menig kijker van de persconferentie gisteravond haalde opgelucht adem en plande waarschijnlijk vlug het eerste kroeg-, bioscoop of museumbezoek in. Toch lijkt de opluchting voor een groot deel van de culturele sector slechts schijn. Met de huidige maatregelen - beperkte capaciteit, verplicht geplaceerd en maar tot 22:00 open - levert dit namelijk alsnog een onrealistisch scenario op voor bijvoorbeeld concertorganisatoren, artiesten en poppodia.

Halfdode mus

3FM sprak met Remko van Kan, zakelijk leider van poppodium Hedon in Zwolle, die exact de vinger op deze complexe crux legt: "Er wordt gezegd dat de cultuursector weer open kan, maar als je er goed naar kijkt hebben poppodia hier natuurlijk niks tot weinig aan. De shows die nu op de planning staan voor komende tijd, zijn veelal shows die al eerder zijn uitgesteld en volledig uitverkocht. Deze kunnen onder de nu voorgestelde maatregelen (beperkte capaciteit en verplicht geplaceerd) simpelweg niet doorgaan. Producties, die onder de te verwachten maatregelen wel door kunnen gaan, kosten door de aanpassingen daarnaast meer dan ze opleveren."

Ook Thijs Boontjes, zanger én sidekick van 3FM-dj Sander tijdens de Ochtendshow: “Ik ben heel blij dat ik weer naar een museum, restaurant of café kan, maar als artiest kan ik niks met de 1,5 meter maatregel, verplichte zitplaatsen en vervroegde sluitingstijd. Iedereen die op en achter de Nederlandse podia werkt wordt weer blij gemaakt met een halfdode mus.”

Poppodium Hedon, Zwolle, zonder publiek (2020)

Toch optimistisch

Toch blijft Remko, ondanks alles, optimistisch: "Natuurlijk zijn we wel blij dat er weer shows kunnen plaatsvinden. Hierdoor staan er weer artiesten op de buhne, kan publiek weer genieten van live muziek en kunnen vakmensen hun beroep uitoefenen. Ook blijven we ondanks alles voorzichtig optimistisch: deze versoepelingen zijn in ieder geval alweer een stapje de goede kant op. Maar we zijn er nog niet!"

Ster advertentie
Ster advertentie