3FM nieuws

Kijk de docu: 'Uitgezet'

  1. Nieuwschevron right
  2. Kijk de docu: 'Uitgezet'

Zo vergaat het in Nederland opgegroeide jongeren die zijn uitgezet naar onveilige landen.

>> Doe de test: Hoe bezig ben jij met de wereld om je heen?

Voor veel mensen zijn asielzoekerscentra in Nederland een ver-van-mijn-bed-show. Van alles wordt geschreven en geroepen over mensen waarvan het leven in eigen land onmogelijk is gemaakt en die in Nederland onderdak zoeken.

Tussen hoop en vrees

En hoewel het leven in een asielzoekerscentrum geen pretje is, zijn bewoners allang blij dat ze in veiligheid hun kinderen kunnen laten opgroeien, hopend op een verblijfsvergunning.

Nog lang niet veilig

Veel kinderen worden in deze centra geboren, op Nederlands grondgebied. Ze spreken Nederlands, gaan naar Nederlandse scholen, krijgen Nederlands vriendjes en hebben eigenlijk niet in de gaten dat hun ouders elke dag in spanning zitten of ze een verblijfsvergunning krijgen.
En die krijgen ze dus niet altijd, wat tot gevolg heeft dat de kinderen samen met hun ouders worden uitgezet naar het land waar ze vandaan kwamen en waar het nog lang niet altijd veilig is om op te groeien.

Oorlogskinderen

In de documentairereeks 'Uitgezet' wordt een aantal van deze jongeren gevolgd. Die dus opgroeiden in Nederland, maar noodgedwongen terug moesten naar het land van hun ouders. Met alle ellende, gevaar en risico's die daarbij horen.
Ster advertentie
Ster advertentie