3FM nieuws

TivoliVredenburg over heropening: "Het gaat vast een bijna emotioneel weerzien worden."

foto: Ben Houdijk
  1. Nieuwschevron right
  2. TivoliVredenburg over heropening: "Het gaat vast een bijna emotioneel weerzien worden."

TivoliVredenburg in Utrecht, normaal de plek waar meer dan een miljoen mensen per jaar langskomen om te genieten van muziek, maar 58 dagen terug ging de deur op slot om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Om te checken hoe het gaat, belde 3FM met woordvoerder Eva Huisman: "Ik kan zelfs niet wachten om weer in de rij te staan voor het toilet."

Één grote rollercoaster

"In de eerste weken hebben we echt van de schrik moeten bekomen. Nu er zicht is op dat we weer open kunnen, hoe klein ook, is er echt weer een stipje aan de horizon." Als podium wil je het liefst bruisen van de energie, bijna overstromen. Voor Eva voelt het heel slecht dat dat nu niet zo is, maar haar stemming begint met de dag hoopvoller te worden.

"Het voelt niet kloppend dat het pand zo leeg is, maar het is niet iets waar je boos op kunt zijn – wat moet dat moet. Gelukkig zijn we niet bij de pakken neer gaan zitten."

"Wij hebben een groot pand waar veel mogelijk is"

Vanaf 1 juni gaat de overheid langzaamaan proberen om de maatregelen te versoepelen. Eerst gaat het mogelijk zijn om 30 man tegelijkertijd naar binnen te laten en een maand later willen ze 100 man tegelijkertijd de ruimte geven. Natuurlijk met inachtname van de 1,5 meter afstand tussen personen. Eva: "Wij hebben een groot pand waarin veel mogelijk is. Maar: wat de maatregelen ook gaan zijn, rendabel is het niet. Voor de lange termijn is dit echt geen oplossing." Veel vreugde dus omdat de deur weer op een kier mag, maar tegelijkertijd heerst er ook het realisme dat dit geen houdbare situatie is.

"We zijn aan het onderzoeken hoe we die dertig man veilig binnen kunnen laten. Alles moet goed worden uitgedacht, want je kant hier niet halsoverkop mee beginnen. Wij hebben ontzettend veel ruimte, zelfs roltrappen, veel toiletten, die luxe hebben niet alle podia." Tja, zo is het voor elk poppodium helemaal anders...

Voordat het pand weer opengaat moeten er veel kleine handelingen worden gedaan, Eva: "Ik weet zeker dat mijn collega's juichend de deuren weer gaan open gooien. Het gaat vast een bijna emotioneel weerzien worden."

Het avontuur mist

"Het meeste mis ik het gevoel van verwachting. Als ik hier loop dan staat er altijd iets te gebeuren." Van klassiek, comedy tot metal, soms is het allemaal tegelijkertijd aan de gang en dat publiek loopt ook door elkaar heen. "Wat iedereen verbindt, is dat je allemaal iets tofs gaat meemaken. Ik mis het om iets mee te maken met z'n allen."

Maar ze mist ook de kleine pietluttige dingen: "Ik mis het om in de rij te staan voor de WC of met twee biertjes in de lucht door de zaal te lopen. Het gaat nog heel lang duren voordat dat weer zo is." Zo ga je zelfs het Tikkie achteraf nog missen.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

De reacties zijn hartverwarmend

"Ik vond het best confronterend om nu door TivoliVredenburg te lopen. Omdat het pand niet doet waar het voor gemaakt is. Het is nu zo stil en donker." Vaste bezoekers krijgen zelfs weemoed als ze denken aan het 'staan op de roltrap.' Maar leuke initiatieven zijn er ook: Zo organiseren ze nu online popquiz-en, waarbij telkens meer dan duizend teams meedoen, normaal zijn dat er enkele tientallen in real life. Met deze aantallen zou je daarvoor alle zalen moeten opengooien om dat te kunnen herbergen, "Je zou dan de quizmaster moeten livestreamen in drie zalen tegelijkertijd."

"We moeten alles nu met de dag, met de week, met de maand nemen. Ik denk dat we er heel erg van gaan genieten als het weer een beetje normaal voelt. Maar ik hoop dat we onderweg ook een nieuwe vorm van uitgaan gaan uitvinden die super tof is. "

Ster advertentie
Ster advertentie