3FM nieuws

'Famous' van Kanye is meer dan een Taylor-diss

  1. Nieuwschevron right
  2. 'Famous' van Kanye is meer dan een Taylor-diss

'The Life Of Pablo', het nieuwe album van Kanye West, is het gesprek van de dag. We ontleden de nu al veel besproken track 'Famous' voor je.

'Famous' is als één van de weinige nummers op de plaat niet geproduceerd is door Kanye zelf, maar door Hudson Mohawke. Het begint met de stem van Rihanna over zweverige synths.

"Man, I can understand how it might be kinda hard to love a girl like me. I don't blame you much for wanting to be free, I just wanted you to know." - Rihanna

De tekst komt uit een nummer van Nina Simone, waarover later meer. Als de beat erin komt en even daarna de stem van Kanye, dropt hij al snel een rhyme die tot veel ophef leidt.

"I feel me and Taylor might still have sex. I made that b*tch famous." - Kanye West

Tja, Taylor en Kanye, die hebben natuurlijk een geschiedenis. Remember the VMA's in 2009?

Hoewel de ruzie later is bij gelegd, is dit toch een diss van heb ik jou daar. Swifts platenmaatschappij reageert meteen.

"Taylor heeft Kanye gewaarschuwd voor een dergelijke vrouwonvriendelijke boodschap. Ze wist ook niet dat de zin 'I made that bitch famous' gebruikt zou worden." - Woordvoerder Taylor Swift

Kanye laat weten dat hij Taylor wel degelijk toestemming heeft gevraagd voor de lyric. Ach, dit zal vast nog wel een staartje krijgen, maar laten wij ons vooral richten op de muziek. Kanye gaat in het tweede couplet verbaal de strijd aan met zijn concurrenten.

"They mad they ain't famous. They mad they still nameless."

Vervolgens verdwijnt de beat en neemt Rihanna het weer over, terwijl we op de achtergrond iemand 'Wake Up Mister West" horen roepen. Wat weer afkomstig is van 'Heard'em Say' van Kanye's tweede album 'Late Registration'.

In het tweede couplet citeert Rihanna opnieuw Nina Simone.

"I love you better than your own kin did. From the very start it's my own fault, what happens to my heart." - Rihanna

Op driekwart van het nummer gaat de zang van Rihanna abrupt over op deze dancehall-klassieker van Sister Nancy, vakkundig door elkaar gehusseld door Hudson Mohawke.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

In de fade-out komt de inspiratie van Rihanna's bijdrage op 'Famous' voorbij. Nina Simone's 'Do What You Gotta Do', afkomstig van 'Nuff Said', een album dat de zangeres en activiste drie dagen na de moord op Martin Luther King opnam.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

'Famous' is een knap gemaakte lappendeken van beats, bezwerende synthesizers, verwijzingen naar soul-klassiekers en dance-hall, met een verbeten rappende Kanye. Meer over 'The Life Of Pablo' en de outrageous release-party van Kanye West lees je hier.

Ster advertentie
Ster advertentie