'God, ik ben gay': Een persoonlijk verhaal over acceptatie en identiteit
- Nieuws
- 'God, ik ben gay': Een persoonlijk verhaal over acceptatie en identiteit
Morgen is het weer Paarse Vrijdag, een belangrijke dag voor het onderwijs en daarbuiten. Op deze dag dragen scholieren en studenten paarse kleding om solidariteit te tonen met de LHBTQI+ gemeenschap. Het is een krachtig statement voor acceptatie en zichtbaarheid, iets waar veel jongeren baat bij hebben, zoals ook blijkt uit de nieuwe documentaire God, ik ben gay. Deze documentaire van Robbert Rodenburg gaat vanavond in première op NPO 3 en is daarna te bekijken via NPO Start.
Wat is Paarse Vrijdag?
Paarse Vrijdag, gevierd op de tweede vrijdag van december, is bedoeld om aandacht te vragen voor diversiteit en inclusie in het onderwijs. Het dragen van paars laat zien dat je iedereen accepteert zoals die is, ongeacht seksuele oriëntatie of genderidentiteit. 3FM-sidekick Lideke de Vries vertelde vanochtend dat zij zich als twijfelende tiener op Paarse Vrijdag gezien voelde: “Zelfs al durfde ik er nog niet echt voor uit te komen, dacht ik wel: als ik het zou willen, dan kan het.”
Een persoonlijke reis in God, ik ben gay
De documentaire God, ik ben gay vertelt het verhaal van documaker Robbert Rodenburg en zijn worsteling met zijn geaardheid in een streng christelijke omgeving. Hij groeide op in een conservatief christelijk gezin en ging naar het Driestar College in Gouda, een school waar onderwerpen als seksualiteit en gender nauwelijks bespreekbaar waren. “Als je 14, 15 of 16 bent, ben je volop bezig met het ontdekken van wie je bent,” vertelde Robbert vanochtend in een openhartig interview bij Wijnand in de Ochtend.
Terug naar de middelbare school
In de documentaire keert Robbert terug naar zijn oude school, het Driestar College. Hoewel hij het gesprek aangaat met zijn oude docenten en schoolleiding spannend vond, heeft hij het uiteindelijk als waardevol ervaren: “Ik dacht naïef genoeg dat ik even kon vertellen hoe ik me voelde, en dat ze hun beleid zouden aanpassen. Dat was natuurlijk niet zo, maar ik weet wel dat mijn verhaal iets in gang heeft gezet.” Volgens Robbert gaat de school morgen met leerlingen naar de documentaire kijken, wat hij als een belangrijke stap ziet in het vergroten van bewustwording.
Waarom deze documentaire belangrijk is
De kracht van God, ik ben gay zit in het persoonlijke en herkenbare verhaal. Voor jongeren die zich in een vergelijkbare situatie bevinden, kan het een lichtpuntje zijn. Wijnand benadrukte tijdens het interview dat de documentaire laat zien dat je niet alleen bent: “Het is dapper wat Robbert doet. Het geeft andere jongeren de boodschap dat ze zichzelf mogen zijn.”
De documentaire God, ik ben gay is vanavond om 20:25 uur te zien op NPO 3 en is daarna beschikbaar op NPO Start.
Video niet beschikbaar