3FM nieuws

K-pop fans zetten zich in voor Black Lives Matter

foto: Getty
  1. Nieuwschevron right
  2. K-pop fans zetten zich in voor Black Lives Matter

Afgelopen week is de Black Lives Matter-beweging veel in het nieuws. In dit debat zijn natuurlijk veel sprekers te verwachten, maar 3FM-dj Sander Hoogendoorn merkte op dat hij "ook mensen uit onverwachte hoek" zich hierin zag mengen. Welke hoek? De K-pop hoek!

Fans herkennen het gevoel

Sander had vanmorgen Mai Verbij, kenner van de K- en J-pop-scene, aan de lijn om te vragen waarom de fans zo betrokken zijn bij het onderwerp. Mai: "K-pop muziek komt natuurlijk uit Korea, maar de fans zitten over de hele wereld. Zij sturen elkaar aan om protesten te starten." Daarnaast hebben de fans vaak een Aziatische roots, bevestigt Mai, waardoor ze ook soms te maken hebben gehad met racisme. Ook voelen ze zich niet gehoord omdat hun muziek weinig te horen is bij de mainstream media.

Miljoenen tweets brengen positiviteit

Op social media ging de hashtag #WhiteLivesMatter rond als tegenhanger, waaronder veel kritiek op de protesten werd geuit. Ook Geert Wilders deed een duit in de zak door met de hashtag #ZwartePietMatters te komen.

Maar de K-pop community kwam in actie en stuurde miljoenen tweets met positiviteit en fancams onder deze hashtags, waardoor deze posts amper meer te zien waren. Mai: "Hoe meer fans K-pop filmpjes delen, hoe moeilijker het is om de negatieve reacties vinden." Sander is onder de indruk van deze actie: "Het is briljant. Zo heb je eigenlijk een heel vreedzaam protest, maar dan op Twitter." Het volledige interview van Sander met Mai is hieronder te bekijken.

Ster advertentie
Ster advertentie