3FM nieuws

3FM-dj Lieke herdenkt Rwanda genocide op haar verjaardag

  1. Nieuwschevron right
  2. 3FM-dj Lieke herdenkt Rwanda genocide op haar verjaardag

25 jaar geleden werden in Rwanda een miljoen mannen, vrouwen en kinderen vermoord. Een conflict tussen Hutu’s en Tutsi’s mondde uit in een volkerenmoord. In 100 dagen tijd vermoorden mensen hun buren, vrienden en zelfs familie. 3FM-dj Lieke werd op die dag geboren en stond er daarom extra bij stil.

Nadat Lieke op school een documentaire over de Rwanda genocide, heeft het haar nooit meer losgelaten. “Ik vond het een akelig idee dat een dag die ik altijd heel erg vier, eigenlijk een dag is om te herdenken.” Dat is dan ook precies wat zij deed in haar show.

1 op de 11 mensen vermoord

Precieze cijfers van de genocide zijn niet bekend, maar het dodental wordt dus geschat op 1 miljoen mensen. 25 jaar later is het net alsof er niks is gebeurd vertelt Gisele. Zij woont in Rwanda en belde met Lieke om over de volkerenmoord te praten. Hoe gaat dat nu dan tussen de Hutu's en de Tutsi's? “Die leven nu samen in alle vrede en liefde” zegt Gisele. De bevolking zal er zelf volgens haar niet snel over beginnen, tenzij je dichtbij genoeg komt en er een veilige omgeving is om er over te kunnen praten. Ook wordt er niet meer naar afkomst gevraagd. De genocide lijkt dus in de doofpot te zijn gestopt. Toch is het heel belangrijk om er nog bij stil te staan en gelukkig doen veel (jonge) Rwandezen dat dan ook. Check hieronder het hele interview met Gisele.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ster advertentie
Ster advertentie