3FM nieuws

Brians recensie van Oasis

  1. Nieuwschevron right
  2. Brians recensie van Oasis
Het was een puik concert van {l}Oasis{/l} in de HMH. 3FM was erbij en ook benieuwd naar recensies van onze luisteraars. Lees die van Brian de HeusOASIS JUST ROCK 'N ROLL

Roerloos staart Liam vanaf de rand van het podium over de hoofden van het uitzinnige publiek. Dan loopt hij terug naar de microfoon om in zijn kenmerkende pose -kin omhoog, handen achter de rug gevouwen- verder te gaan met zingen. Als Liam slechte zin heeft klinkt hij als een schorre kraai. Maar als hij in vorm is, zoals vandaag, klinkt hij als een grommende leeuw.

recht toe recht aan
Woensdag 3 november speelt Oasis voor het eerst in 5 jaar weer in Nederland. En dat is te merken. Het concert was in een mum van tijd uitverkocht en de zaal staat vanaf de eerste noten op zijn kop. De eerste nummers zijn recht toe recht aan rockers: klassiekekers als Cigarettes and Alchohol en Bring it on Down worden afgewisseld met nieuwe nummers als Lyla en Turn op the Sun.

ingetogen
Dan laat {l}Oasis{/l} zich van zijn meer ingetogen kant zien met nummers als the Masterplan en Songbird. Het publiek maakt het niets uit: oude klassiekers, nieuw materiaal: elke keer als een nieuw nummer wordt ingezet klint er een orkaan van gejuich.

amper interactie
Wat is eigenlijk de magie van Oasis? de band staat erbij of ze op de bus staan te wachten, en alleen Liam loopt af en toe wat heen en weer. Interactie met het publiek is er amper, een enkele keer mompelt Liam wat in de microfoon, maar dat is voor Nederlandse oren zo onverstaanbaar dat hij net zo goed zijn boodschappenlijstje op kan zeggen. Maar als Liam begint te zingen, verbeten de zaal in staart en zijn ogen flikkeren vanachter zijn zonnebril, blijkt waar het hier om gaat: Rock n Roll.

opwindendst
Oasis is geen band van wereldverbeteraars zoals U2, Liam is geen vroliijke entertainer zoals Bono en geen gevoelige zanger zoals Chris Martin van Coldplay. Oasis is "just rock and roll" zoals Liam sneert in Rock n Roll Star. Maar als tijdens het laatste nummer, My generation van The Who, Liam minutenlang tegen een speaker aangeleund een sigaretje rookt en de zaal geen blik waardig keurt kan maar één conclusie getrokken worden: Oasis is één van de opwindendste livebands van dit moment.

Door: Brian de Heus

Bekijk de foto's van 3FM presents Oasis
Ster advertentie
Ster advertentie