3FM nieuws

MGMT omarmt levenslust op nieuw album Loss Of Life

foto: Album
  1. Nieuwschevron right
  2. MGMT omarmt levenslust op nieuw album Loss Of Life

Na zes jaar zonder nieuwe muziek, vindt MGMT het de hoogste tijd om iedereens oren een cadeautje te geven. En met het nieuwe album Loss Of Life weten ze zowel hun oude fans van Oracular Spectacular (2004) aan te spreken, zonder de nieuwe volgelingen van Little Dark Age (2018) buitenspel te zetten. En het eindresultaat is een verrassend zoet en optimistisch album, wie had dat van MGMT verwacht?

Rockkoningen

Het is al snel duidelijk dat geen enkel nummer hetzelfde zal klinken als de vorige. Met de opener 'Loss Of Life Pt. 2' start de band meteen een dystopische instrumental intro, met bijpassend dramatisch gesproken sample. Vervolgens word je meegenomen op een muzikale reis langs allerlei genres en stijlen.

Veel inspiratie uit zowel de 80's als 90's is goed te horen op Loss Of Life, maar wel zonder dat ze hun herkenbare 00's sound achterwege laten. Het is eigenlijk rock met een vleugje vanalles en nog wat. Van bossanova-achtige invloeden, tot klassieke alternatieve 90’s rock, ballad invloeden, gare elektronische 80’s synths, en dit leunt allemaal op een basis van een akoestische gitaar. Hierdoor voelt het gehele album nog steeds coherent en levert een integrale luistersessie gigantisch veel toe.

Dit komt ook door de opbouw in intensiteit, zowel binnen de nummers als over het album verdeeld. De gehele luistersessie heeft wat weg van Pink Floyd, waarbij elk nummer wel een break heeft met een opbouw die enorm bombastisch eindigt. Zo wordt er spanning door het hele album gecreëerd en vastgehouden. Als daarbij het geluid door je speakers of koptelefoon zich als een muzikale deken over je hele aura legt, is Loss Of Life toch een enorm bijzondere ervaring om te luisteren.

Singles

Eerder bracht MGMT al vier singles uit ter promotie van Loss Of Life. Hierbij was al te zien dat het album een andere insteek zou hebben dan zowel hun laatste Little Dark Age als de doorbraak Oracular Spectacular. Elk nummer beslaat een eigen stijl, zowel in muziek als bijbehorende video. De eerste single ‘Mother Nature’ is, zoals de titel doet vermoeden, een lofzang voor de natuur. Maar specifiek ook de negatieve effecten die steden op de natuur hebben gehad. De muziekvideo is een leuke buddy comedy tussen een hond en schildpad, die door het ontstaan van de grote stad elkaar uit het ook zijn verloren.

Daarna brengt het duo ‘Bubblegum Dog’ uit, wat mogelijk de grootste muzikale afslag is voor MGMT. Met werkelijk alles hangen ze in een ware 90’s stijl, zowel in de alternatieve rocksound, maar ook zeker met de muziekvideo. Kijk vooral hoeveel referenties van iconische 90’s figuren je herkent!

In ‘Nothing To Declare’ wil MGMT vooral de wereld verkennen, en zonder bagage door het leven gaan. De bijbehorende muziekvideo is dan ook een vrouw zonder armen die op eigen houtje naar Parijs reist. Buiten de prachtig geschoten beelden, is het nummer een fijne afwisseling van de rest. In de extreem akoestische track wordt alle aandacht gelegd op de teksten. En die zijn de moeite waard om echt goed te beluisteren. De laatste single, ‘Dancing In Babylon’ is dan weer een love ballad die staat als een huis. Zeker in de samenwerking met Christine and the Queens werkt geweldig goed, zowel in muzikale stijl als vibe.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Bijzondere geluiden

Ook zijn de verschillende, bijzondere instrumenten een opvallende en prettige toevoeging. Zo gebruikt het begin van het album vrij klassieke instrumenten. Synths, gitaren en kille drums vullen de begeleiding. Maar naar mate het album zich vordert worden geluiden gewarped en voelt alles vervreemdend. Bij de twee-na-laatste track 'Phradie's Song' worden dan ineens (fiets)belletjes ingezet om een onschuldigheid aan het nummer te brengen. Maar de rust duurt niet veel langer...

Hoe verder het album komt, hoe elektronischer het begint te klinken. De warme akoestische klanken worden vervangen door steriele synthstrijkers en robotachtig stemgeluid. Het uiteindelijke einde van het album is echt alsof een komeet inslaat, waardoor het hele leven (en dus het album) vanaf nul moet beginnen. De glitterige productie, in combinatie met de vele blazers presenteert een soort hemelvaart, waarna het album opnieuw geboren kan worden in ‘Loss Of Life Pt. 2’, die natuurlijk muzikaal het geluid van 'Loss Of Life' voortzet bij het loopen van het album.

En dan luister je het hele album natuurlijk opnieuw, en opnieuw, en opnieuw. Gelukkig brengt elke luistersessie een eigen ervaring met zich mee, want MGMT zijn niet weggebleven van hun cryptische teksten. Dus er valt nog genoeg te ontcijferen. Veel luister- en puzzelplezier!

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ster advertentie
Ster advertentie