3FM nieuws

Time to Slow Down. Maar echt!

  1. Nieuwschevron right
  2. Time to Slow Down. Maar echt!

Bijna de helft van de jongeren is wel eens thuisgebleven van school of studie omdat zij oververmoeid of opgebrand waren. Dat blijkt uit onderzoek van EenVandaag.

Het zal je niet zijn ontgaan dat we ons bij X-Lab al de hele week bezighouden met prestatiedruk onder jongeren.

Proef op de som

Daarom namen we contact op met de mensen van het 1V Jongerenpanel van EenVandaag om de proef op de som te nemen. Dat panel bestaat uit ruim 5.000 jongeren van twaalf tot en met 25 jaar, waarvan aan dit onderzoek 1899 jongeren meededen.

Lees ook:
>> "Help, een burn-out! Wat nu?!"
>> 'Who The F*%#k Am I'
>> Luister naar het verhaal van Sherin (16)

Stress over school

Wat bleek? Twee van de drie ondervraagden (67%) hebben één of meerdere keren per week stress over school- of studiezaken. Bijna de helft van de jongeren (45%) is wel eens thuisgebleven van school of studie omdat zij oververmoeid of opgebrand waren van de stress.

Daarnaast geven vier van de tien (41%) aan wekelijks stress te hebben over hun sociale leven. Die stress uit zich vooral in prikkelbaarheid, piekeren, concentratieproblemen en aanhoudende vermoeidheid.

Prestatiedruk

Eén van de oorzaken van stress is de prestatiedruk die acht op de tien jongeren ervaren (79%). Die druk leggen zij zichzelf op, zeggen ze, maar komt ook heel sterk vanuit ‘de maatschappij’.

De lat ligt hoog: tweederde (66%) voelt de druk om naast hun opleiding ook aan hun CV te werken.

In één keer goed

Bijna de helft van de jongeren (44%) heeft last van keuzestress, vooral als het gaat om het kiezen van een studie. Een verkeerde keuze kan je sinds de invoering van het sociaal leenstelsel duur komen te staan.

De gekozen studie moet dus in één keer goed zijn. Ook zeggen jongeren dat het studieaanbod zo groot is dat ze constant blijven twijfelen aan hun keuze.

Stress door sociale media

Vier op de tien jongeren (38%) zouden het leven een stuk relaxter vinden als er geen sociale media zouden zijn. Het constant checken van Facebook en Instagram leidt tot concentratieproblemen, zo geven zij aan.

En ook de druk om ‘likes’ te scoren en niets te missen, levert stress op. Een jongere zegt hierover:

“Doordat je dagelijks in aanraking komt met foto's van andere mensen die geweldige dingen doen, en omdat er een soort maatschappelijk gevoel lijkt te zijn dat je alles uit het leven moet en kan halen, zorgt dit voor een druk om dit ook te doen.”

Bekijk hier alle resultaten van het onderzoek. Wil je ook je mening geven over actuele onderwerpen, klik dan hier.

Ster advertentie
Ster advertentie