3FM nieuws

Metallica sluit vrede met Napster en zet muziek op Spotify

  1. Nieuwschevron right
  2. Metallica sluit vrede met Napster en zet muziek op Spotify

Metallica heeft de ruzie met Napster bijgelegd en biedt zelfs de gehele catalogus streaming aan.

Metallica vs. Napster... Hoe zat dat ook alweer? Eind jaren negentig maakte Metallica twee potentiële soundtracks voor de film Mission Impossible II. Metallica liet de tracks achter bij de studio in de veronderstelling dat ze te zijner tijd wel zouden horen op welke versie de keuze was gevallen.

Metallica krijgt ruzie met Napster

Maar opeens, ergens in 2000, kreeg drummer/oprichter Lars Ulrich een belletje van de manager: een van de liedjes werd al gedraaid op de radio nog voordat de filmmaatschappij een keuze had gemaakt. De song was online al beschikbaar via de peer-to-peer downloadservice Napster. En dat was het begin van een langslepende vete tussen Metallica en de toen 19-jarige jongens achter Napster.

Metallica werd het boegbeeld van de 'oude muziek': niet willen delen, niet willen meegaan in de veranderende muziekwereld. Terwijl Metallica juist ten strijde trok tegen piraterij.

Metallica sluit vrede met Napster-oprichter

Maar nu, twaalf jaar later is er vrede. Drummer Lars Ulrich en Napster-oprichter Sean Parker zaten naast elkaar op het podium bij een presentatie van Spotify. Ulrich gaf aan dat Metallica destijds nogal heftig reageerde op Napster. En Sean Parker - tegenwoordig boardmember bij Spotify - vertelde dat zij als 19-jarige muziekliefhebbers veel te naïef waren en helemaal niks van de muziekindustrie wisten.

Gehele catalogus Metallica op Spotify

Eind goed al goed: twaalf jaar later is er vrede en vertelt Lars Ulrich dat Metallica de gehele catalogus streaming aanbiedt, te beginnen op Spotify. Volgens Ulrich is streaming het juiste alternatief voor piraterij.

Streaming muziekdiensten groeien hard. Spotify is het laatste jaar verdubbeld. Wereldwijd zijn er vijf miljoen betalende leden. Spotify reageerde ook op de berichten van de afgelopen tijd waarin werd gezegd dat de artiesten niks opschieten met Spotify. Oprichter Ek meldt dat 70 procent van het geld dat bij Spotify binnenkomt gaat naar de artiesten en rechthebbenden.

>> Lees ook het verhaal op 3voor12

Ster advertentie
Ster advertentie