3FM nieuws

Ambassadeurs van de Vrijheid bekend

  1. Nieuwschevron right
  2. Ambassadeurs van de Vrijheid bekend
Giel maakte vanochtend de ambassadeurs bekend voor 5 mei. Deze ambassadeurs trekken het hele land door om op bevrijdingsfestivals op te treden
Guus Meeuwis, Junkie XL en Boris + Wicked Jazz Sounds zijn dit jaar de Ambassadeurs van de Vrijheid.

Dat maakte het Nationaal Comité 4 en 5 mei en de dertien Bevrijdingsfestivals vanaochtend bekend bij Giel. De Ambassadeurs bezoeken op 5 mei de verschillende festivals met een helikopter van de Koninklijke Luchtmacht. Zij treden op de festivals op, maar laten ook horen wat zij van de vrijheid vinden.

Guus Meeuwis

De Ambassadeurs van de Vrijheid staan op hun eigen manier stil bij vrijheid. Guus Meeuwis: “Het is goed om bij de vrijheid stil te staan, omdat vrijheid af en toe toch nog zo ver weg lijkt. Het is niet voor iedereen een vanzelfsprekend gegeven. Ik denk dat het begint bij geloven in vrijheid. Als we blijven inzien hoe belangrijk het is, dan moet het lukken. Ik geloof dat het kan. Op 5 mei gaan we met alle Ambassadeurs de dertien festivals af,
dat vind ik mooi. Muziek maak je met elkaar, vrijheid maak je met elkaar.”

Guus Meeuwis treedt op in Roermond waar ook de Start Nationale Viering van de Bevrijding op 5 mei plaatsvindt en daarna in Groningen, Almere en Den Bosch.

Unieke samenwerking Boris en Wicked Jazz Sounds Band

Speciaal voor de Bevrijdingsfestivals gaan Boris en The Wicked Jazz Sounds Band een samenwerking aan. Soul! “Vrijheid is het belangrijkste ter wereld, om daar Ambassadeur voor te zijn is een waanzinnig grote eer.” vinden zij. Boris geeft aan dat voor hem vrijheid gelijkheid is voor iedereen. “We zijn één wereld met iedereen één paspoort.” The Wicked Jazz Sounds Band vult aan: “Vrijheid is de mogelijkheid tot zelfontplooiing, de ruimte krijgen om je eigen koers te kunnen varen en te kunnen zijn wie je bent.”

De twee bands spelen samen als The Boris & Wicked Jazz Experience op de Bevrijdingsfestivals in Assen, Wageningen, Rotterdam en Zeeland.

Junkie XL

Junkie XL woont in Amerika en vindt keuzevrijheid erg belangrijk. "Er is niets zo belangrijk dan je eigen keuzes kunnen maken. Zoals ik mijn eigen artistieke keuzes maak en mijn eigen muzikale weg kies, moet dat voor iedereen gelden: muzikanten, kunstenaars, activisten, politici. Mensen zoals jij en ik overal ter wereld moeten kunnen bepalen wat ze willen zeggen en doen. Daarom ben ik erg trots dat ik dit jaar Ambassadeur van de Vrijheid mag zijn. Want vrijheid moet gevierd worden!"

Junkie XL speelt op de festivals in Utrecht, Haarlem, Amsterdam, Leeuwarden en Zwolle.

Ster advertentie
Ster advertentie