3FM nieuws

3voor12: De totaalspektakels van Kensington en Oscar and the Wolf

  1. Nieuwschevron right
  2. 3voor12: De totaalspektakels van Kensington en Oscar and the Wolf

De grootste bands van Nederland en België gaven grootse shows met bergen vuurwerk en LED-schermen.

Oscar and the Wolf in het Sportpaleis (© foto: Timo Pisart)

Vlammenwerpers! CO2-kanonnen! Gigantische LED-schermen! Hoe gaan bands als Kensington en Oscar and the Wolf om met stage-effects, en hoe probeerden ze het gehele publiek te bereiken tijdens hun allergrootste shows ooit? 3voor12 dook in de wondere wereld van stage-effects. Max Colombie (Oscar and the Wolf): “Ik geef liever een goede show dan dat ik er geld aan verdien."

“We hadden laserconfetti, we hadden confetti, we hadden screamers, mortiers, vlammen en vuurwerk op het einde bij 'Little Light'.” Niles Vandenberg, drummer van Kensington, lacht bijkans uit ongeloof wanneer hij de effecten opsomt tijdens de twee shows die de band eind november in Ziggo Dome deed. “Ja, dat was een behoorlijke vuurwerkregen.”

Achterste tribune

Dat kun je wel zeggen: de grootste rockband van Nederland deed de grootste eigen shows in hun geschiedenis, met twee keer een uitverkochte Ziggo Dome, waar 17.000 man in past. En al die mensen, tot aan de achterste tribune, moesten worden overrompeld. Ja, de shows van Kensington moesten stadionwaardig worden, vond de band. Vandenberg: “We wilden écht groot uitpakken. Mensen verwachten meer dan een show in een normale club, en wij voldoen graag aan die verwachting.”'

Megalomaan

Daarom pakte Kensington bijzonder uitgebreid uit met de twee shows. Op de accenten van slotnummer 'Little Lights' ontploften er in het plafond van de Ziggo Dome vuurwerkbommen, de band speelde temidden van torenhoge vlammenwerpers en tijdens de climaxen kwamen er dekens van confetti en glitters naar beneden dwarrelen. Kijk de opnames maar eens terug; het ziet er megalomaan, krankzinnig en vooral fantastisch uit. Vandenberg: “De show zat zo propvol met special effects en de regels zijn net aangescherpt bij de Ziggo Dome, dus dit was waarschijnlijk de laatste keer dat er zoveel vuurwerk te zien was in de zaal.”

Op welke momenten in de set plaats je zulke effecten eigenlijk? Dat ligt voor de hand: “Je kiest ervoor om de impact van een moment te versterken. Komen mensen nét omhoog vanuit een sitdown? Dan laat je op dát moment een confettikanon afgaan!”

>> Lees verder bij 3voor12

Ster advertentie
Ster advertentie