3FM nieuws

Pesten, wat kun jij er tegen doen?

  1. Nieuwschevron right
  2. Pesten, wat kun jij er tegen doen?

6 tips wat je als omstander kunt doen om pesten tegen te gaan.

Tijdens de landelijke Week Tegen Pesten (21 tot 25 september) besteedt 3FM aandacht aan pesten en alle zaken die daarmee te maken hebben. Tijdens de uitzending van ‘Dit Is Domien’ hoor je verhalen van mensen die zijn gepest en op 3FM.nl vind je artikelen en interviews.

Pesten, het gebeurt (helaas) bijna overal. Op school, op het werk, op de sportvereniging. Iedereen heeft er dan ook weleens mee te maken gehad. Misschien ben je zelf gepest. Of was je een pester. Of stond je erbij en keek je er naar.

"Pesten is een actief proces van sociale uitsluiting. Jij bent stom, jij bent agressief, jij hebt een stomme stem, jij stinkt, jij bent vies. Er wordt dus verwezen naar een maatschappelijk geaccepteerde norm en daarmee wordt de lage of hoge status van iemand gelegitimeerd. Zo van: 'Hij stinkt nu eenmaal, geen wonder dat niemand met hem wil spelen'."
- Mieke van Stigt, socioloog/pedagoog

>> Lees hier het artikel: De vele vicieuze cirkels van het pesten


Wat doe jij?

Maar wat doe jij als je collega belachelijk wordt gemaakt? Of als je teamgenoot wordt getreiterd? Of je klasgenoot wordt uitgescholden? Houd je je mond of kom je voor ze op? Of zou je er wel iets van willen zeggen, maar durf je dat niet? Uit onderzoek blijkt dat pesterijen met ruim 50% kunnen worden verminderd als omstanders ingrijpen. Om jou te helpen, hier een aantal tips als je ziet dat iemand wordt gepest.

1. Verplaats je in degene die wordt gepest
Stel je eens voor hoe het is om in de schoenen te staan van iemand die wordt gepest. Om niet naar school of je werk te durven. Om keer op keer belachelijk gemaakt te worden. Om geen vrienden te hebben en er helemaal alleen voor te staan. Pesten kan iemands leven in een nachtmerrie veranderen. Niet alleen op het moment zelf, maar ook nog lange tijd daarna. Veel mensen die zijn gepest, kampen jaren later nog met depressies en angsten en soms leidt pesten zelfs tot zelfmoord. Dat gun je niemand, toch?

2. Praat met degene die gepest wordt
Als je ziet dat iemand wordt gepest, probeer daar dan met hem of haar over te praten. Vertel dat je ziet dat er gepest wordt en hoe erg je dat vindt. Alleen al het feit dat iemand ziet wat er gebeurd, kan voor een pestslachtoffer enorm veel betekenen.

3. Doe je mond open tegen pesters
Als je getuige bent van pesterijen, confronteer de pester dan met zijn of haar gedrag en zeg wat je ervan vindt. Dat is spannend, maar kan heel effectief zijn. Hoe meer mensen pesters vertellen hoe belachelijk het is wat ze doen, des te eerder ze er mee zullen stoppen. En denk daarbij dan weer even aan puntje 1: Hoe zou jij het vinden als je zou worden gepest?

4. Geef pesters niet de aandacht waar ze om vragen
Pesten is vooral 'leuk' als veel mensen er getuige van zijn. Pesters voelen zich ver verheven boven hun slachtoffer en aan die status hebben ze natuurlijk niets als het niet wordt gezien. Ga er dus niet als een ramptoerist bij staan als je ziet dat iemand wordt gepest en ga ook niet heel hard lachen als beledigende grappen worden gemaakt. Wijs de pesters op hun gedrag en laat ze vervolgens gewoon links liggen.

5. Zoek medestanders om pesten tegen te gaan

Pestgedrag los je vaak niet in je eentje op. Vertel het aan leraren, leidinggevenden of andere volwassenen en vraag ze om in te grijpen. Als je bang bent om zelf het volgende slachtoffer van de pesters te worden, vraag dan of de inhoud van het gesprek vertrouwelijk mag blijven. Ook door anderen te vragen om het pesten te stoppen, help je mee om het probleem te verhelpen.

6. Geloof niet alles wat er over iemand wordt gezegd
Ook online wordt er flink gepest. In 2014 gaf 11% van de jongeren tussen 15 en 25 jaar aan weleens online te zijn gepest. Cyberpesten gebeurt vaak door het verspreiden van roddels via WhatsApp, SnapChat of Facebook. Roddels die vervolgens klakkeloos worden overgenomen. Doe niet mee aan het verspreiden van dit soort verhalen en vertel degene over wie het gaat wat je hebt gehoord.

Meer info
Wil je meer lezen over dit onderwerp? Check:
>> Week Tegen Pesten op 3FM
>> Lisanne in de uitzending van Dit Is Domien
>> Site van Week Tegen Pesten

Ster advertentie
Ster advertentie