3FM nieuws

3voor12: de jonge Friezen van Yuko Yuko zijn wars van ranglijsten

  1. Nieuwschevron right
  2. 3voor12: de jonge Friezen van Yuko Yuko zijn wars van ranglijsten

In de Maand van de Underground op 3voor12 is er natuurlijk aandacht voor misschien wel dé nieuwe undergroundband van het moment: Yuko Yuko! Onze verslaggever reisde af naar Dokkum.

Twee van de hipste undergroundbands van Nederland op dit moment komen uit Dokkum: Yuko Yuko en The Homesick. Verantwoordelijk is de vriendengroep rond Elias Elgersma. Een gesprek met de eigenzinnige Friezen gaat vanzelf van de hak op de tak, met altijd ruimte voor hun onnavolgbare gevoel voor humor.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

More Than A Facebook Friend

Yuko, heet de enthousiaste teckel die gelijk vanaf de bank richting de opengaande deur huppelt. Vernoemd naar de band, of juist andersom? Dat weet Elias Elgersma (22) even niet meer zo zeker, maar hij heeft momenteel dan ook andere dingen aan zijn hoofd. Vandaag wordt het debuutalbum van Yuko Yuko - More Than A Facebook Friend – gereleaset met een show in Asteriks in Leeuwarden, maar de cd’s zijn nog niet geleverd.

Dat debuutalbum, daar moeten we het eerst maar eens over hebben. Want eigenlijk had na een succesvolle Popronde-campagne in 2014 vorig jaar toch al het jaar van Yuko Yuko moeten worden? Maar toen stortten Elias Elgersma en consorten zich ineens op hun andere band: het meer garage-achtige The Homesick. Waarom niet meteen het ijzer smeden toen het heet was, zoals elke manager zou willen?

“Voor ons was het gewoon heel logisch, we hadden net een tour en een Popronde gedaan. En Noorderslag, toen was het wel klaar. Het was weer tijd voor The Homesick. Maar 3voor12 noemde Yuko Yuko toen ‘een van de meest veelbelovende acts van 2015’ (12van3voor12), en vervolgens was het: ‘Nou gaat die gozer ineens iets anders doen en zitten wij met een band die niets doet’. In principe houden de media de muziek een beetje bij als een soort Eredivisie. Ze hebben zelfs een ranglijst van wie het het beste doet. Waar slaat dat op?” - Elias Elgersma

Als er zoiets bestaat als een typische undergroundmentaliteit, heeft Elgersma hem in ieder geval zonder meer.

“De reden dat ik op voetbal zat, is ook niet omdat ik de Champions League-finale wilde winnen. Ik snap dat sowieso nooit van bands, die dan net beginnen in bij wijze van spreken Meppel, en dan al bezig zijn met een bandcoach en dat soort onzin. Iemand vragen voor het opnemen, in plaats van zelf aan te kloten. Je begint net, dan moet je helemaal niet nadenken. Je doet het omdat je het leuk vindt.” - Elias Elgersma

>> Voor meer mooie anekdotes over Mexicaanse facebookvrienden en etherpiraten, check 3voor12!

>> Stem vandaag nog op de belangrijkste undergroundlocatie van Nederland!

Ster advertentie
Ster advertentie