3FM nieuws

3voor12: Het Kraaiennest van SBMG

  1. Nieuwschevron right
  2. 3voor12: Het Kraaiennest van SBMG

Op debuutalbum Richting Kraaie brengt SBMG een ode aan de Bijlmer-wijk Kraaiennest. 3voor12-redacteur Timo Pisart laat zich rondleiden door Chivv en Henkie T: "Nadat Weezy werd vermoord, is de sfeer echt veranderd."

(Foto: Timo Pisart)

Over de harmonie en het geweld van de Bijlmer

“Normaal is het hier hartstikke druk!”, roept Chivv enthousiast, “dan komen er Dominicanen, Surinamers, Ghanezen en allerlei andere nationaliteiten samen om te voetballen en chillen.” We staan op het pleintje van Bijlmer 3, bij een basisschool en een door hekken omheind veldje met twee goals. De lucht is zo mogelijk nog smoezeliger grijs dan de betonnen flats, de straten zijn verlaten en er dwarrelen dikke natte vlokken sneeuw neer.

Voor een rondleiding door Kraaiennest is het de allerslechtste dag die je je maar kunt voorstellen, maar Chyvvon Pala (Chivv, 21) en Henk Mando (Henkie T, 21) slaan zich er dapper doorheen. Sterker nog, dat rotweer werkt wel verbroederend voor die twee van SBMG. Ze zijn super-aardig en bijzonder eerlijk over de wijk waar ze opgroeiden, over de schaduwkant ervan maar ook de eendracht waarin al die culturen samenleven.

"Hier is Weezy vermoord, man. Wij horen die schoten en rennen hiernaartoe. De dader was al weg, maar we zagen Weezy hier doodbloeden. Dat was echt fokked op, voor het eerst dat ik iemand zag sterven. Er zaten gaten in zijn buik waar het bloed uit stroomde, zijn broek raakte ervan doorweekt. Er waren kleine kinderen die dit hebben gezien, er stonden zelfs moeders met baby’s. Dit incident was een van de redenen dat het daarna best rustig is geworden op het pleintje. De hele wijk is ervan geschrokken. Daarom is er zoveel afgebroken."

SBMG, dat staat voor Sawtu Boys Money Gang, is de hotste Bijlmer-hiphopact van het moment. Vandaag verschijnt hun debuutalbum Richting Kraaie. Het is een album waarmee ze de brug slaan tussen donkere trap en gangsterrap, kleurrijke R&B, speelse dancehall, Caribische beats en echte mainstream pop. Hun komische hitje Oeh Na Na (“wine op me cocky, baby, je plet m’n balzak!”) uit 2014 kreeg op Spotify en YouTube meer dan 12 miljoen plays, recente straattrack Mandela staat al bijna op de 10 miljoen. En hier in Kraaiennest zijn de twee wereldberoemd, bekennen ze schoorvoetend. Henkie was laatst op zijn oude basisschool om zijn juf te spreken, en al gauw was hij omringd door de piepjonge kids, die allemaal smeekten om een handtekening. “We kregen hier in Kraaiennest al heel snel de street cred”, zegt Henkie, “we representeren altijd de buurt, daarom hebben ze ons hier heel hoog zitten. We showen altijd love terug.”

Lees het interview op 3voor12, waar ze vertellen hoe ze zagen hoe een goede vriend werd vermoord, hoe ze ooit begonnen met rappen op het schoolpleintje en hoe de Bijlmer is veranderd.

Ster advertentie
Ster advertentie