3FM nieuws

3 Songs, No Flash: de wereld van de live concertfotografie

  1. Nieuwschevron right
  2. 3 Songs, No Flash: de wereld van de live concertfotografie

Je ziet ze altijd bij een optreden of festival: de concertfotografen. Op 3fm.nl gebruiken we veel van hun foto's. Voor de verandering zetten we twee van onze huisfotografen in de spotlights.

Links Ferdy Damman, rechts Raymond van Olphen

De wereld van de live concertfotografie is bijzonder. Fotografen krijgen tijdens concerten en festivals maar heel kort de tijd om die ene mooie foto te maken. Meestal maar 3 songs lang. Zonder flits.

De foto's van huisfotografen Raymond van Olphen (Bullet-Ray) en Ferdy Damman worden van 17 juni tot en met 25 september tentoongesteld in de Statenzaal in Zwolle. De expositie heet 3 Songs, No Flash. 3FM nam een kijkje bij de opening en vroeg welke foto's voor hen het meest waardevol zijn.

Raymond van Olphen

Raymond (Bullet-Ray) van Olphen is fotograaf voor onder andere 3FM en een aantal muziektijdschriften.

The Rolling Stones

(Fotograaf: Bullet-Ray van Olphen)

Toen The Rolling Stones in 2014 op Pinkpop speelden, mocht één van onze fotografen foto's maken. Omdat Ray al zo lang fan is van The Stones, mocht hij.

"Deze foto is één van mijn dierbaarste foto's. The Stones zitten al in mijn bloed sinds ik begon met gitaarspelen. Ik had ze wel vaker live gezien, maar nooit gefotografeerd. Je snapt dat mijn liefde voor de andere twee huisfotografen nu heel groot is, omdat ze mij lieten gaan!"

Hoe heb je deze foto gemaakt?

"Ik ben zes meter verderop gaan staan. Iedereen heeft dikke telelenzen bij zich en probeert zo veel mogelijk close-ups van Keith Richards en Mick Jagger te maken, de glimmertwins van de band. Maar ik wilde de héle band, en dat is gelukt."

Iggy Pop

(Fotograaf: Bullet-Ray van Olphen)

Kiss

(Fotograaf: Bullet-Ray van Olphen)

"De foto van Iggy Pop ging het hele internet over, omdat hij 'm had geretweet met de tekst: 'Iconic shot!'. Hetzelfde gebeurde eigenlijk bij Kiss. Dat is natuurlijk een fantastisch gevoel als fotograaf, om een compliment van de artiest zelf te krijgen. Er zijn miljoenen foto's van ze op het internet, dus is het wel heel speciaal als ze die van jou mooi vinden."

Iggy Pop en Josh Homme

(Fotograaf: Bullet-Ray van Olphen)

Het concert van Iggy Pop en Josh Homme was op zichzelf al uniek. De samenwerking tussen de twee rocksterren was eenmalig. Raymond vond het dan ook best lastig om het concert vast te leggen.

"Het was een seated concert en wij moesten vanuit achter de zaal foto's maken. Je ziet onderin ook allemaal hoofden van het publiek. Toen Iggy begon te spelen, ging iedereen op z'n stoel staan en dacht ik: nu kan ik geen foto's meer maken. Toen ben ik vervolgens naar achter gelopen, op een verhoging gaan staan en toen kon ik bovenstaande foto maken."

Coldplay

(Fotograaf: Roy Schepers)

Sommige fotografen zoeken van te voren online naar shows van de band. Dan weten ze wat ze kunnen verwachten. Raymond doet dat niet. Hij vindt de spontaniteit van een foto belangrijk.

"Deze foto heb ik gemaakt toen Chris Martin van het publiek terugliep over de catwalk. Als ik van tevoren had bedacht dat ik een foto op de catwalk wilde, had ik helemaal aan de andere kant gestaan en deze niet kunnen maken. Als je je niet voorbereidt, krijg je de mooiste plaatjes."

Ferdy Damman

Ferdy Damman fotografeert onder andere voor het ANP en is huisfotograaf van de Heineken Music Hall en Ziggo Dome in Amsterdam. Ook maakt hij foto's voor 3FM.

The Stray Cats

(Fotograaf: Ferdy Damman)

Met deze foto won Ferdy de Zilveren Camera, de bekendste prijs voor fotografen in Nederland, in de categorie Kunst, Cultuur en Entertainment.

"Ik zag dat de zanger richting de drummer liep en op het drumstel klom. Toen wist ik dat er iets ging gebeuren, dus koos ik de juiste positie en wachtte ik tot het ging gebeuren. Ik was de enige die dit shot had. Het ging heel snel, je moet dat moment dat hij er naartoe loopt net zien. Als je focus net ergens anders ligt, mis je het. Ik hoopte dat hij het ging doen en ik had geluk."

Hoe zorg je ervoor dat alleen jij dat shot hebt?

"Dat is moeilijk. Daar heb je geen invloed op. Ik probeer altijd zo veel mogelijk een eigen plek te kiezen. Maar als ik een plek heb gekozen en er staan ook andere fotografen, ga ik niet weg."

Typhoon

(Fotograaf: Ferdy Damman)

"Ik werk veel met Typhoon en vind het ontzettend leuk om hem te fotograferen. Vaak heb ik exclusief toegang tot de backstage en het podium. Deze foto is gemaakt tijdens zijn show in de Heineken Music Hall. Ik vind dit echt een coole foto en ik ben er trots op. Het is een sprekend beeld, en typisch Typhoon."

U2

(Fotograaf: Roy Schepers)

Het podium van de Ziggo Dome is groot. Heel groot. Hoe krijg je het dan voor elkaar om een volledige band op één foto te krijgen?

"Muziek-iconen fotograferen is natuurlijk te gek. U2 is zo'n band die wat mij betreft op je lijstje thuishoort als popfotograaf. Ik wilde de band op één foto, maar dat is lastig. Als het dan toch lukt, dan is dat echt gaaf."

Madonna

(Fotograaf: Ferdy Damman)

"Deze foto van Madonna is bijna een portret geworden, terwijl het dat niet is. Hij is echt tijdens haar show gemaakt. Ze kijkt recht in mijn lens en richt het pistool dezelfde richting op. Ik had een lange lens genomen en stond achterin de zaal. Ik wilde een close-up. Tof als het lukt."

Prince

Als we vragen wie er nog op het verlanglijstje van de fotografen staat, antwoordden ze in koor: "Prince! Maar daar is het nu helaas te laat voor."

Waarom Prince?

"Hij was een icoon, uniek. En volgens mij ook heel fotogeniek", aldus Ferdy. "Daarnaast liet hij bijna nooit fotografen toe. Hij was ijdel. Het publiek mocht zelfs geen foto's maken. Als je tijdens een concert met je telefoontje in de lucht stond, werd je de zaal uitgezet."

Zelf zien?

De expositie 3 Songs, No Flash kun je tot en met 25 september bekijken in de Statenzaal in Zwolle. Toegang is gratis.

Ster advertentie
Ster advertentie