3FM nieuws

Angelique belt met NPO-baas Shula Rijxman over de Dag Tegen Racisme

  1. Nieuwschevron right
  2. Angelique belt met NPO-baas Shula Rijxman over de Dag Tegen Racisme

De NPO organiseert vandaag de Dag Tegen Racisme - op de online, TV en radioplatformen wordt hier aandacht aan besteed. Hoe is de invulling hiervan tot stand gekomen? Wat wil de NPO hiermee bereiken? Angelique belt met Shula Rijxman, bestuursvoorzitter van de NPO, het bestel waar alle omroepen onder vallen.

Diversiteit

Angelique is er eerlijk over. Toen de Dag Tegen Racisme werd aangekondigd, was ze niet meteen fan van het idee. Leuk, zo'n dag, maar wat gaan we de rest van de dagen doen? Hoe pakken we dit verder intern aan, binnen de NPO? Om meer duidelijkheid te krijgen over het hoe en waarom van deze dag, belt ze met Shula Rijxman. Zij vertelt dat het thema 'diversiteit' al heel lang op tafel ligt binnen de NPO, maar dat de recente discussies en demonstraties ervoor hebben gezorgd dat deze specifieke dag is georganiseerd.

"Ik maak me al jaren heel erg druk over diversiteit binnen de NPO, ook op het gebied van vrouwen op lead posities binnen radio en televisie. Na het incident met George Floyd werd duidelijk hoe heftig discriminatie en racisme speelde, in allerlei landen. Dat was de actuele reden om deze dag te doen, maar het thema staat al heel lang op de agenda. We willen een gesprek starten: het gaat over naar elkaar luisteren en elkaar proberen te begrijpen. Leren van elkaar. Dat is een ongoing proces, begrip kweken en je inleven in een ander."

Doorpakken

Volgende vraag: hoe wil Rijxman ervoor gaan zorgen dat de NPO zelf ook hierin meebeweegt? Ze vertelt dat een paar jaar geleden al een plan is uitgerold, met diversiteit als kernpunt. Bij de intekening van omroepen voor programma's en zendtijd wordt scherper gelet op diversiteit van presentatoren en redacties. De NPO kan hier geen directe invloed op uitoefenen, want dit valt onder de verantwoordelijkheid van omroepen.

Rijxman: "Desondanks hebben we gezamenlijk besloten om dit te gaan doen. Als je kijkt naar Zapp, NPO3 en FunX zie je het daar al diverser wordt. Bij de jongeren gaat het sneller. Over vijf jaar hoop ik een heel diverse NPO te hebben waar meningsverschillen besproken worden met vrijheid en openheid, maar vooral met respect naar elkaar. Een pluriforme omroep."

Debat

Ook het veelbesproken racisme-debat dat zondagavond op NPO1 wordt uitgezonden, komt ter sprake. Kun je wel discussiëren of debatteren over iets waarvan in de grondwet staat dat het verboden is? Of is het juíst de bedoeling dat deze gesprekken zo gevoerd worden? Het hele gesprek vind je hieronder.

Meer lezen? Dat kan op 3FM.nl/genoegisgenoeg.

Ster advertentie
Ster advertentie