9 op de 10 jongeren willen dat werk hun passie is
- Nieuws
- 9 op de 10 jongeren willen dat werk hun passie is
Toch denkt maar 20 procent echt voor hun droombaan te gaan, blijkt uit onderzoek van het 1V Jongerenpanel.

Zes op de tien jongeren (60%) weten wat hun droombaan is, zo blijkt uit onderzoek van het 1V Jongerenpanel en X-Lab onder 1500 jongeren. Deze jongeren deden mee aan het onderzoek: Hoe ver ga jij voor je droombaan.
Docent of DJ
Wanneer werd gevraagd naar hun droombaan werd verrassend vaak 'docent' genoemd, maar ook beroepen als 'presentator van een reisprogramma', 'uitvinder' of 'radio-DJ' kwamen langs.

Hoe ver ga jij?
Eén op de vijf jongeren (21%) vindt het geen bezwaar om tijdens een sollicitatiegesprek te liegen om de baan te krijgen. Een meerderheid (58%) is bereid hun vrije tijd op te geven voor hun droombaan. Maar hun privacy of relatie willen de meeste jongeren niet opofferen.
Een jongere zegt daarover: “Als een baan betekent dat ik nooit zou kunnen trouwen, dan zal ik deze baan nooit nemen. Het is allemaal heel leuk en aardig maar als ik later oud ben heb ik liever een gezin dan mijn droombaan.”

Loondienst of ondernemer?
De helft van de jongeren (50%) werkt het liefst in loondienst en een vijfde (18%) wil zelfstandig ondernemen, de rest weet het nog niet of heeft geen mening. De meeste jongeren willen liever fulltime te werken: dit geldt voor meer dan de helft van de meiden (54%) en voor zeven van de tien (73%) jongens.
Jongeren hechten nog veel waarde aan een vast contract: bijna negen op de tien (86%) vindt dit belangrijk.

Drijfveren
Voor de helft van de jongens (49%) is een hoge status een belangrijke drijfveer; voor meiden een stuk minder (27%). Ook vindt ruim de helft (53%) een goed salaris belangrijk.
Jongeren zijn geen golddiggers: slechts 8 procent slaat liever een rijke partner aan de haak dan dat ze vermogend worden door zelf hard te werken.

Toch maar tweede keuze
Negen op de tien jongeren (91%) vinden het belangrijk dat hun werk hun passie is. Toch denkt een vijfde (20%) uiteindelijk niet voor zijn droombaan te gaan, maar voor een tweede keuze.