3FM nieuws

Festivalbandjes zijn een walhalla voor smerige bacteriën

  1. Nieuwschevron right
  2. Festivalbandjes zijn een walhalla voor smerige bacteriën

Ga je dit weekend uit je plaat op Concert At SEA, Down The Rabbit Hole, Rock Werchter of een ander festival? Misschien verstandig om je festivalbandje na afloop niet nog jaren om je arm te laten hangen, want die bandjes blijken een walhalla voor smerige bacteriën.

(Foto: Ben Houdijk)

Eerlijk is eerlijk: meerdere festivalbandjes om je arm zijn hét bewijs dat jij erbij was toen Snow Patrol in 2009 op Pinkpop stond, Ben Howard een prachtig optreden gaf op Lowlands 2011 and so on. Maar die festivalbandjes blijken zó vies dat ze zweren en zelfs voedselvergiftiging kunnen veroorzaken. Iel!

Onderzoek

Vooral stoffen festivalbandjes zijn the place to be voor smerige bacteriën. Volgens de Britse hoogleraar Alison Cottell van de Universiteit van Surrey bevatten de bandjes twintig keer zoveel bacteriën als die op kleding.

Cottell onderzocht twee armbandjes van een festivalganger die ze al sinds 2013 draagt. De hoogleraar vond een gigantisch aantal stafylokokken en microkokken. Stafylokokken zijn niet heul gevaarlijk, maarrr: "als je kleine snij- of schaafwonden hebt kunnen ze voor zweren en infecties zorgen", aldus de hoogleraar tegen Metro.co.uk. Volgens de Brit loop je ook risico op acute voedselvergiftiging wanneer je de bacteriën onbewust inslikt.

De bacteriën die Cottell vond op het festivalbandje (Foto: University of Surrey)

Bacteriën overdragen

Mensen die in de zorg, horeca of voedselindustrie werken, moeten volgens Cotell sowieso oppassen met het lang dragen van festivalbandjes. "Het risico bestaat dat de bacteriën worden overdragen op andere mensen."

En nu?

Dertien in een dozijn, dit onderzoek? Misschien wel, maar er zit wat in. Als je naar bed gaat doe je ook vaak je horloge en andere armbandjes af. En ja, de festivalbandjes zijn echt een hele toffe souvenir, maar misschien moet je het dragen van die bandjes toch maar aan banden leggen. Doe er je voordeel mee. Of niet natuurlijk.

(Foto: Ben Houdijk)
Ster advertentie
Ster advertentie