3FM nieuws

Wie zijn de bedenkers van je favoriete albumcovers?

foto: Albumcover
  1. Nieuwschevron right
  2. Wie zijn de bedenkers van je favoriete albumcovers?

Dit jaar komt Anton Corbijn met een nieuwe documentaire waar hij werknemers van het bedrijf 'Hipgnosis' interviewt over hun grote invloed op de kunst van muziekcovers. In 'Squaring The Circle: The Story Of Hipgnosis' krijg je een uniek kijkje in hun creatieve proces.

Ster interviewt sterren

Het voornaamste werk dat het Britse bedrijf Hipgnosis heeft geleverd vond in de jaren '70 plaats. Iedereen die bij een big budget label zat, wilde samenwerken met de excentrieke coverkunstenaars. Anton Corbijn is het gelukt om op een andere manier een samenwerking aan te gaan met het bedrijf, door ze vrijuit te laten vertellen over hun creatieve proces, leuke anekdotes en ervaringen met artiesten als Pink Floyd, Paul McCartney en Led Zeppelin. En met Antons vele jaren ervaring in albumhoes fotografie is hij uiteindelijk wel een van de beste opties voor deze film!

foto: Albumcover

Dark Side Of The Moon, Pink Floyd

De ironie hier is dat Anton Corbijns herkenbare zwart-witte stijl een gigantisch contrast vormt met de vaak kleurrijke covers waar Hipgnosis bekend om stond. In dit fragmentje zie je dan ook heel erg hoe hij dit contrast aanpakt én kun je het verhaal leren achter de iconische Pink Floyd cover van Atom Heart Mother. Want ja, waarom zou je geen koe gebruiken voor een rockalbum?

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Anekdotes

De stijl van de documentaire is heel toegankelijk. Het voelt net alsof je met ze in de kroeg zit terwijl ze allerlei verhalen uit de oude doos beginnen te halen. Al je favoriete designs komen voorbij, en natuurlijk het bijbehorende verhaal en de gedachte die ze achter het ontwerp hadden bedacht. Want besef even, voor bijvoorbeeld Paul McCartney's albumcover voor Wings Greatest heeft de zanger een beeld met een helikopter helemaal naar de top van een berg laten vliegen, om deze in de sneeuw neer te zetten en die ene foto te krijgen. Tegenwoordig is dit met PhotoShop zo gepiept, maar toen moest alles in persoon met een echte camera worden gefotografeerd.

foto: Albumcover

Wings Greatest, Paul McCartney

Ster advertentie
Ster advertentie