3FM nieuws

Slikken tegen de stress

  1. Nieuwschevron right
  2. Slikken tegen de stress

De examentijd is altijd een periode van veel stress. En dit merken ze bij de apotheek ook. Het anti-stressmiddel propranolol is in de maand mei bijzonder populair onder jongeren tussen de 16 en 20 jaar: precies de tijd van de eindexamens.

Propranolol is een zogenaamde ‘bètablokker’: een middel dat goed is voor je doorbloeding en dat vaak wordt uitgeschreven voor mensen met een te hoge bloeddruk. Dankzij het middel gaat je hart minder snel tekeer en word je rustiger. Je hebt minder zuurstof nodig waardoor je ademhaling minder gejaagd is.

De stijging is in kaart gebracht bij de Stichting Farmaceutische Kengetallen (SFK). In hun grafieken zie je een flinke piek in de maand mei. En die groeit ook elk jaar: in 2011 werd het recept 16% vaker uitgeschreven dan in het jaar ervoor. Of de stijging echt helemaal aan de eindexamens te wijten valt, is niet met zekerheid te zeggen. Opvallend is het wel.

Mocht het grovere geschut toch iets teveel van het goede zijn, kun je ook op andere manieren lekker relaxen. Ga voor het slapen niet nog eens die ene moeilijke opgave maken, ga een stuk fietsen of kijk een leuke film. Of kauw kauwgom: dat schijnt ook te helpen.

Ster advertentie
Ster advertentie